KUĆE SE SLABO PRODAJU

Britanci se manje rastaju zbog recesije

10.06.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Sve manje parova u Velikoj Britaniji odustaje od rastave braka jer su cijene nekretnina toliko pale da im je teško prodati kuću i nešto podijeliti, pokazala je studija računovodstvenog društva Grant Thornton

Prema toj studiji gotovo polovina odvjetnika koji se bave rastavama tvrdi da ima manje posla te da će tako još neko vrijeme i ostati, najviše zbog financijske krize.

'Odvjetnici vjeruju da će tijekom krize manje parova tražiti rastavu', kaže Robert Kerr, partner u toj tvrtki.
'Razlozi su razni, ali vodi financijski aranžman kojim se imovina nakon rastave dijeli', pojasnio je odvjetnik.

Podaci koje je početkom godine objavio državni ured za statistiku pokazuju da je broj ljudi koji se rastaju pao s 12,2 na tisuću parova u 2006. na 11,9 parova u 2007, a u ovome je trenutku na najnižoj razini u zadnjih 26 godina.

Istraživanje je pokazalo i da mnogi parovi žele riješiti financijske dileme prije vjenčanja te da se sve rjeđe odlučuju na predbračni ugovor kojim se definira 'fiksni ukupni iznos' jer on ne uzima u obzir pad cijene nekretnina. U zadnje se dvije godine udvostručio broj parova koji su financijske razloge naveli kao razlog za rastavu, ali i dalje je taj razlog iza drugih poput prijevare, krize srednje dobi i drugih obiteljskih razloga.