ZA PREDSJEDNICU

Brigitte Bardot: Sarkozy me smatra imbecilnom

18.10.2010 u 09:51

Bionic
Reading

Kultna glumačka ikona 60-ih i aktivistica pokreta za zaštitu prava životinja, za godinu dana ulazi u utrku za mjesto nove francuske predsjednice

Francuska diva Brigitte Bardot planira se kandidirati za predsjednicu. Glumačka ikona 60-ih, nakon filmske karijere aktivirala se u kampanjama za zaštiti prava životinja te ju je Ekološka stranka zamolila da je predstavlja na predsjedničkim izborima 2012.

Stranka se bori za zaštitu životinja i oštro osuđuje ritualno klanje za pripremanje tradicionalnog halal objeda (svinjetina i alkohol su strogo zabranjeni u pripremi halal jela te meso u njima mora biti od životinja zaklanih po islamskim propisima i zahtjevima halal standarda). 76-godišnja zvijezda, koja se povukla iz glumačkih voda 70-ih, želi progurati zakonsku odluku koja će osigurati da se životinje omame prije klanja. U pismu predsjedniku Sarkozyju ogorčeno je objasnila da se njihov glas mora čuti jer ni ljevica ni desnica ne mare za zaštitu životinja.

'Sarkozy je dao obećanje koje nije ispunio i vjerojatno misli da sam imbecil', povjerila se Bardot u nedavnom intervjuu. Predsjednik stranke Zelenih Antoine Weachter podržava njezinu kandidaturu: 'Smatramo da je ona osoba koja nas može najbolje predstaviti u utrci za predsjedničko mjesto. Ako pristane, konačna odluka donijet će se sljedeće godine.'

Dok se na političkim razinama kalkulira i strategizira, diva se bori i na drugoj, filmskoj fronti. Naime, trenutačno nastoji spriječiti redatelja Kylea Newmana da snimi njeZInu biografiju.

'Film o mojem životu? To je smiješno, nitko to ne bi mogao vjerno odglumiti', našalila se diva.