OSNOVNA PSIHOLOGIJA

Bore li se psi uopće za dominaciju?

Bionic
Reading

Dugi se niz godina mislilo kako psi svoje društvene odnose grade silom i dominacijom, no je li to zapravo istina?

Nerijetko se među vlasnicima pasa mogu čuti izjave o dominantnim psima i dominaciji. Dominacija je često korišten termin i još je uvijek mnogi smatraju navodno ključnom pri odgoju pasa. Kad se razmisli ipak, kako uopće definirati dominaciju kod pasa i kako znamo je li naš pas 'dominantan'.

Stara teorija o vođi čopora, to jest navodnoj iskonskoj sklonosti pasa  da žive u čoporima kojima vlada jedan neprikosnoveni vođa, tzv. alfa mužjak koji obično do tog položaja dolazi nasiljem a nasiljem na njemu i ostaje, srećom po mnoge ljubitelje pasa, ipak nije baš bliska istini. Prije svega, osvjedočeni preci pasa- vukovi doista žive u čoporima koje doista predvodi takozvani alfa par, alfa mužjak i alfa ženka no ostatak čopora ne čine silom podređeni podanici već njihovo potomstvo. Drugim riječima, vučji čopor nije ništa do neke vrste obitelji kojom rukovodi roditeljski par a iz kojega pojedini članovi kad su za to spremni odlaze kako bi zasnovali vlastiti čopor.

Također, sukobi unutar čopora rijetki su jer svaki član zna svoju ulogu i spremno surađuje. Naravno, režanja i koškanja se događaju no ma koliko djelovala 'strašno' ne radi se ni  o čemu ozbiljnijem od obiteljskih zadjevica.

Uz navedeno, valja napomenuti kako pas, premda s vukom dijeli gotovo istu genetsku strukturu, ipak nije vuk te je udomaćivanjem postao ipak druga vrsta s drukčijim karakteristikama. Primjerice, John Bradshaw u svojoj knjizi 'Pseća vrsta' iznosi stav i argumente kako pas uopće nije životinja čopora u klasičnom smislu jer premda podivljali psi žive u skupinama unutar tih skupina ne postoji klasična piramidalna hijerarhija.

Drugi autori poput psihologa Stanleya Corena zagovaraju tezu kako psi jesu bića čopora na čijem čelu se nalazi vođa te ih u tom smislu treba i tretirati. No, što sve to znači za vašeg Bobija koji se izvalio na kauču i drijema dok vi možda čitate ovaj tekst?

Iskustvo potvrđuje da odgoja i školovanja pasa nema bez autoriteta, no autoritet i vodstvo ne podrazumijevaju niti žestoku silu, niti grubost, pa čak niti nužno podređenost u svim aspektima zajedničkog života. Radi se naprosto o tome da vašem psu trebate biti autoritet ali i suradnik koji uvažava njegove potrebe jer, htio ne htio, i snosi odgovornost za njegovu dobrobit. Pomalo, doista, kao alfa vukovi - roditelji s početka teksta.

Što se pseće dominacije pak tiče, radi se na neki način o zamjeni teza. Iz nekog nejasnog razloga katkad se svako pseće pokazivanje agresije povezuje uz njegovu navodnu želju da dominira nad nekim. Tako, primjerice, čuveni trener Millan u jednoj od epizoda svoje emisije tumači kako pas želi dominirati nad usisivačem ili nekim drugim kućnim pomagalom.

Agresiju kod pasa, kao i kod ljudi, mogu potaći raznoliki motivi, a česti su strah i posesivnost. Posesivnost naprosto znači borbu oko resursa i događa se katkad da nas pas ne pušta blizu dok jedemo, da bi nakon obroka veselo dotrčao k nama na maženje.

Ne radi se dakle o pokušaju 'dominacije' nad čovjekom već o banalnoj činjenici da naš četveronožac jednostavno ne kuži da hrana za pse nama ne znači koliko i njemu. Ako smo još, pokušavajući ga od toga odučiti, psu oduzimali zdjelicu da mu pokažemo tko je glavni, sad on samo još više strepi da će ostati – gladan.

Naravno, postoje slučajevi karakterno a i tjelesno snažnih pasa koji pokušavaju nametati okolini svoju volju no i tu zapravo ne bi bilo ispravno govoriti o dominiranju nad ljudima. Jer, razmislite, naš pas posvema ovisi o nama. Mi mu pružamo smještaj, hranu, skrb i zadovoljavamo emocionalne potrebe. Ako dođe do nesporazuma između nas i našeg psa bilo kojim povodom i pod bilo kojim okolnostima za njih smo najprije odgovorni mi, ljudi.

Komunikacija među psima, također, složena je a i njihovi međusobni odnosi nisu uvijek posve jednoznačni. Ipak, iskustvo govori kako u grupama ili između istospolnih jedinki nastaje određena hijerarhija no ni ona nije posve stalna i nepromjenjiva.

Bilo kako bilo, dominacija i dominiranje, srećom, nisu presudne pasje značajke i rod kanida kroz tisućljeća nije provela sklonost dominaciji već ponajprije suradnji pa i onoj s nama ljudima.          

YouTube Autor: YouTube