za svaku prostoriju

Boju zidova nikada ne prepuštajte slučaju, a ove nijanse najbolji su izbor za dobro raspoloženje

15.03.2022 u 22:20

Bionic
Reading

Odabir boje zidova jedna je od važnijih stavki prilikom uređenja interijera, a svaka nijansa ima svoj efekt na raspoloženje i način na koji se osjećamo u prostoriji. Stoga, ništa ne prepuštajte slučaju – povećajte radnu produktivnost, podignite raspoloženje ili potaknite socijalizaciju pravim odabirom boja

Odabirom prave boje može povećati produktivnost na radnom mjestu, potaknuti razgovor u spavaćoj sobi, kreirati mirnu i opuštenu atmosferu u spavaćoj sobi te kreirati veselu atmosferu u dnevnom boravku. 'Boja koja vas okružuje u pojedinom prostoru igra snažnu ulogu u cjelokupnom dizajnu i osjećaju prostorije; ta interakcija s bojom je doista snažna i ima utjecaj na raspoloženje', kaže Arianna Cesa stručnjakinja za boje u Benjamin Mooreu.

Osnovna teorija boja povezuje tople i hladne boje s općim raspoloženjima, kaže Cesa. Toplije nijanse poput crvene, narančaste i žute su utješne, optimistične i energične, dok hladnije nijanse poput zelene, plave i ljubičaste često odišu spokojem, opuštenošću i smirenošću. Ipak, nijansa zbog koje se osjećate smireno, nadahnuto, sretno ili usredotočeno nije uvijek ona nijansa koju bi netko drugi odabrao. 'Na kraju krajeva, taj izbor je snažno subjektivan i prilikom izbora važno je uzeti u obzir kako se osjećate okruženi tom bojom. Boja je vrlo osobna i ljudi mogu drugačije reagirati na određenu nijansu', dodaje Arianna Cesa.

Prilikom uređenja interijer svakako posebnu pažnju obratite na izbo boja, a sa ovim nijansama uspješno ćete podići opće raspoloženje i kreirati ugodnu atmosferu.

Budite sretni uz žutu i ružičastu

Tople i živahne nijanse žute i ružičaste bit će zadužene za stvaranje sretnog, živahnog osjećaja u vašem prostoru. Također nijanse strastvene crvene sunčane žute i pikantne naranče odišu energičnošću i snagom.

Neutralne nijanse pomažu kod boljeg fokusiranja

Ometanje i odvlačenje pažnje ograničite neutralnim nijansama. Svojom velikom prilagodljivošću i nenametljivošću sivo-bijele nijanse unose ravnotežu u paletu boja, a isto to će učiniti u prostoru. Ako vam prazno platno bijelog zida nije posebno inspirativno, pokušajte s blijedoplavom nijansom koja je sinonim za spokojnost i jasne, usredotočene misli. Zbog toga je svijetloplava boja dobar izbor za radne prostore. Ova mirna, opuštena i spokojna nijansa popravlja raspoloženje i povećava razinu energije.

Mirni i mirni prostori žude za plavom i zelenom bojom

Svijetloplava i zelena su tradicionalni izbor za mirne prostore, budući da u sobu unose moćnu tišinu. Naime, sve nijanse koje podsjećaju na more ili nebo djeluju nevjerojatno umirujuće. Također su sjajan izvor nijanse plave i zelene s dodatkom sive koja će u kombinaciju unijeti opuštenost.

Crvena, ružičasta i zelena stvaraju vesele i energične sobe

Povećajte energiju prostora u kojem boravite i družite se dragim ljudima tako što ćete zidove obojati nijansama crvene, ružičaste i zasićene zelene. 'Poznato je da da toplije boje poput crvene stvaraju energiju u prostoru. Ako tražite živahnu boju koja će izazvati uzbuđenje i potaknuti razgovor, razmotrite nijanse kao što je mak crvena,' kaže Cesa. U prostorima u kojima se održavaju druženja, ležerne večere i zabave, sjajan odabir su nijanse tamno zelene, poput boje avokada.