SVIJETLA BUDUĆNOST

Bloomberg nahvalio hrvatska vina

04.01.2012 u 15:33

Bionic
Reading

Bloomberg News predviđa da će hrvatska vina potražiti svoje mjesto na globalnom tržištu kada Hrvatska iduće godine uđe u Europsku uniju

Hrvatska vina sve su češće u fokusu svjetske javnosti, a njima se jučer bavio i ugledni Bloomberg News. 'Dok je Hrvatska bila dio Jugoslavije, politika vlade prisilila je vinogradare da se odreknu više od 160.000 hektara vinograda. Etnički sukob 90-ih uništio je još tisuće hektara. Sada, kada je oko 33.000 hektara pod vinogradima – što je još uvijek dvostruko više od NovogaZelanda – Hrvatska se sprema za proboj na zasićeno globalno tržište kada 2013. uđe u Europsku uniju. Trenutno Hrvatska izvozi tek pet posto godišnje proizvodnje koja čini oko 60 milijuna litara vina, a to pojašnjava zašto su Hrvati na trećem mjestu u ukupnom poretku potrošnje vina', objašnjava odmah na početku članka autor John Mariani.

On smatra da je ključnu ulogu u popularizaciji hrvatskih vina u svijetu odigrao plavac mali u kojemu su Amerikanci prepoznali sličnost s vrlo popularnim zinfandelom. Vjeruje da je popularnosti pridonio i Miljenko Mike Grgić koji je 1958. napustio Hrvatsku i otišao u SAD gdje je napravio svjetsku karijeru. U domovinu se vratio 1996, a svoje američko iskustvo prenio je hrvatskim vinarima, ali ga je i sam pokazao u svojoj proizvodnji Grgic vina. Usto, zaslužan je i za promoviranje hrvatskih vina u Americi.

Donoseći sveobuhvatnu priču o hrvatskim vinima, Mariani pojašnjava da je početkom 90-ih u Hrvatskoj napuštena masovna proizvodnja užasnih vina te da je došlo do gradnje modernih pogona s tankovima od nehrđajućeg čelika. Kao primjer modernog i entuzijastičnog vinara navodi 32-godišnjeg Brunu Trapana iz Istre koji je s proizvodnjom krenuo 2004. godine. 'Nisam znao ništa o pravljenju vina prije nego što sam ga počeo proizvoditi. Moj djed je zasadio grožđe u malome vinogradu i to mu je bio hobi, a i mene je zainteresirao. Nakon što sam dvije godine pravio vlastito vino, navukao sam se', rekao je Trapan Bloomberg Newsu. Mariani je oduševljen Trapanovom Malvasiom Istrianom 2010, a svidio mu se i njegov syrah iz 2009.

Hrvatska vina u Marianijevu tekstu komentirao je i sommelier Porter Housa, Roger Dagorn: 'Od nekoliko hrvatskih vina koja sam kušao nisu sva odlična. Volim plavac mali jer je jedinstven, ima antički karakter koji je baš po ukusu Amerikanaca. Ima dobro strukturu, tijelo i voćnost, ali i dovoljno kiselosti koja stvara ravnotežu.'

Mariani se u tekstu dotiče i Dingača, i to kroz Saints Hills Winery, čiji je vlasnik Ernest Tolj kao konzultanta angažirao poznatog enologa Michela Rollanda. Spomenut je i vinar Ivica Matošević koji se proizvodnjom vina bavi još od 1996. godine. Posebne pohvale upućene su na račan cvjetne arome njegove Albe Antique, a ni bogatstvo okusa Grimalde White 2009 i Grimalde Red nije ostalo neprimijećeno.