PRIPAZITE

Bebe rođene ujesen sklonije su alergijama

20.10.2010 u 11:54

Bionic
Reading

Nova istraživanja pokazala su da bebe koje su začete u rano proljeće imaju veću sklonost alergijama na hranu. Razdoblje između travnja i svibnja, kada beba u maternici dosegne 11 tjedana, povezano je s povećanom sklonošću alergijama na hranu poput mlijeka i jaja

Smatra se da je za taj fenomen odgovorna pelud drveća, i to u periodu kada su bebe tako malene da nemaju razvijena antitijela. Isto tako, velik utjecaj ima i niža razina vitamina D u majke, koja se smanjuje dolaskom zime. Bebe koje su najviše izložene riziku od alergija rađaju se u listopadu i studenom.

Otkriveno je da šest do osam posto djece mlađe od tri godine ima alergiju na hranu. Broj djece koja pate od astme i alergija povećao se u zadnjih 30 godina, a razlog tome su znatno bolji uvjeti života, razne dijete te korištenje antibiotika.

Doktorica Elaine Vickers kaže da ovakva istraživanja povećavaju znanje i razumijevanje razvoja dječjeg imuniteta u maternici te tijekom prve godine života. Kako to znanje raste, povećava se i mogućnost razvoja novih načina liječenja koji će pomoći dječjem imunitetu te smanjiti utjecaj alergija.