'OŽIVI ME'

Barbara Kolar još jednom pokazala veliko srce

25.09.2014 u 13:30

  • +19

Oživi me

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ivan Pavliš

Bionic
Reading

Osim brojnih uglednih osoba iz zdravstvenog sustava, hvalevrijednu kampanju 'Oživi me' podržale su i brojne osobe iz javnog života

Barbara Kolar, Josip Šimunić, Matija Vuica te ostali ambasadori kampanje - Ana Šimić, Iva Balaban, Mia Kovačić, Ana Stunić, Ana Brdarić Boljat, Mara Bratoš i Nenad Korkut trude se podići razinu svijesti građana te educirati javnost o važnosti poznavanja jednostavnih postupaka oživljavanja osobe koja doživi srčani zastoj.

Kada je riječ o preživljavanju osoba koje su doživjele srčani zastoj izvan zdravstvene ustanove za uspjeh je neophodna pravovremena i pravilna reakcija osobe koja je svjedočila tom događaju, pozvala hitnu medicinsku pomoć i bez odgađanja započela oživljavanje. Ako uzmemo u obzir to da je prosječno vrijeme dolaska hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj do 10 minuta od poziva u urbanim, a 20 minuta od poziva u ruralnim sredinama te da se svake minute šansa za preživljavanje osobe u srčanom zastoju smanjuje se za 10-12 posto. Pravovremena reanimacija svjedoka laika povećava preživljavanje za čak dva, tri puta.


Ovom se akcijom želi informirati javnost te potaknuti što veći broj građana da u slučaju srčanog zastoja pristupe žrtvi i započnu oživljavanjem. Nositelj je kampanje je Zaklada Hrvatska kuća srca osnovana od Grada Zagreba radi promicanja i unapređenja kardiovaskularnog zdravlja.