LJETO JE NA SELU

Baranja, mjesto za idealan odmor bez žurbe i stresa

28.06.2017 u 12:46

Bionic
Reading

Svi su pohrlili na more, no vi ste tip kojemu šljunak, plaža, ručnici i masovni turizam nisu po volji. Željeli biste napuniti baterije i pripremiti se za još jednu radnu godinu koja je pred vama. Predlažemo vam - pođite na 'zeleni istok države' gdje vas čekaju razna iznenađenja za sva osjetila

Miris mora i soli koji ispunjava nosnice ovoga ste ljeta odlučili zamijeniti onim sviježe pokošenog sijena. Umjesto morske obale vaša je destinacija upravo u suprotnom smjeru, na selu. Na karti birate odredište. 'To!', zadovoljno uskliknete jer dvojbe nema. Prst je 'pao' na željeni cilj. Pravac je - Baranja. Gdje? Svejedno. Iz trokuta Dunava i Drave garantirano, vratit ćete se puni nezaboravnih ljetnih uspomena i ludih 'fototrofeja'

Ništa jednostavnije nego doći do odredišta, pitoresknog baranjskog etno sela Karanca na obroncima Banske kose. Zrakom ili kopnom, neki u Baranju stižu čak i vodom. Izbor je na vama. Za nešto manje od tri sata vožnje iz Zagreba autocestom 'siječe' se ravnica do Osijeka za 122 kune u jednom smjeru odakle se mrežom dobro povezanih lokalnih prometnica stiže do ljetnog odredišta.

Avantura uz glas pijetla

Čim se 'odlijepite' od dravskog mosta i kročite na tlo 'vinske majke', što u prijevodu s mađarskog znači Baranja, prebacite se na potpuno drugačiji mod: ljeto na selu. Nezaobilaznom ljetnom asesoaru u koferu: kupaćima, ručniku za plažu, omiljenoj knjizi dodajte, ipak, još jedan detalj sredstvo protiv komaraca. Popis zaključite dobrim raspoloženjem i avantura može početi.

Kukurikanje pijetla u cik zore neizbježan je ranojutarnji 'alarm' na šarmantnom seoskom imanju. Dok se lagani povjetarac zapliće o krošnje voćaka i uvlači u postelju dražeći nosnice mirisom svježih jabuka, pogled puca na more vinskih čokota na kojima tek počinje dozrijevati grožđe iz kojeg će se iscijediti vrhunska Dionizijeva kapljica. Niz grlo ona može poteći već u jednom od mnogobrojnih podruma ukopanih u zemlju, popularnim gatorima, usječenim u baranjskim surducima prepoznatljivim za Suzu i Zmajevac. Tijekom cijele godine ovdje se vino čuva u idealnim uvjetima.

Domaćini će u čaše najčešće točiti nezaobilaznu graševinu koja će zaokupiti okusne pupoljke. Vinoljupci neće ostati ravnodušni. Kući će se s ljetovanja vratiti s vinskom kapljicom kojega potpisuje jedan od baranjskih vinara, a moguće ju je kupiti u samom podrumu za 50-ak kuna.

Tek jedna je to od uspomena koja jamči ponovni povratak možda već i prije idućeg ljeta, baš kao i tradicionalna Akademija blata s početka srpnja na kojoj baranjski gosti mogu naučiti nešto o tipičnoj arhitekturi ovoga kraja, ali se i sami okušati u tome. Nezaobilazan pečat svakako daje i Slama Land Art Festival, jedinstvena hrvatska manifestacija na kojoj umjetnici iz cijeloga svijeta izrađuju kipove od slame, a turisti im se priključuju. No, ljeto na selu je zapravo kao jadranska bonaca. 'Fjaka' smota za čas. Nema žurbe, ni stresa. Dan 'prepolovi' tek crkveno zvono.

  • +6
Baranja Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo / CROPIX

Dok će neke sunce uljuljkati na verandi i trijemu seoskog imanja uz psa koji se lijeno opružio upravo kraj nogu, željni adrenalina zaveslat će vodenim putevima dunavskih alasa, pravih riječnih ribara za 150 kuna. Svježina rijeke zavest će i one 'najtvrdokornije' pa će čamcima ili kanuima odlučno krenuti prema jednom od mnogobrojnih pješčanih sprudova u rukavcima. Na ovoj  'rivijeri' ljetna vrelina, reći će znalci, najbolje se 'ispire' utrčavanjem u plićak. Za kupanje na obalama Dunava nije potrebno zaveslati može se do tamo i provozati biciklom na označenim stazama te ručnik prostrijeti na popularnoj baranjskoj rivijeri, Zelenom otoku u Batini.  

Gledajte zalazak uz vino i pjesmu 

Smiraj dana najbolje je 'začiniti' nezaobilaznom večerom uz tamburaše čiji prsti čim dotaknu žice, znaju oni to već jako dobro, pjesmom 'gađaju' ravno u dušu. Dok uz uho odzvanjaju poznati stihovi 'Rastao sam pokraj Dunava', na stol se iznosi tek s vatre skinuti uzavreli fiš paprikaš, zamamni perkelt od soma s domaćim rezancima, šarani u rašljama ili štuke u mundiru. Eksploziju nezaboravnih okusu svakom će nepcu priuštiti jela oživljena i pripremljena prema starim receptima, od puževa u umaku od koprive i pečenog bagremovog cvijeta ili grah gulaša skuhanog u zemljanom loncu dok gurmani mogu probati i jelena na 'baranjski način'. Moguće je već to kušati za oko 100 kuna.  

Prije počinka, još s mirisom Dunava u kosi, seoski suton nikako ne treba propustiti. Najbolji trenuci 'hvataju' se s najviše baranjske točke. Upravo tamo gdje sunce počinje 'padati' iza mora vinskih čokota kojima je prošarana svaka strana Banske kose ili na nepreglednim ravnicama s upravo pokšenim sijenom 'zakolutanim' u velike bale. Fototrofej je to za pamćenje, ravan onom s morske obale.