STIŽE LI U EUROPU?

Amerikanci u deliriju, Chevrolet lansirao novu Corvettu

14.01.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Ono što je Porsche 911 na Starom kontinentu, to je Chevrolet Corvetta s one strane Velike bare. U netom predstavljenoj, sedmoj generaciji, nova Corvetta donosi puno novotarija, a u prodaju kreće na jesen

Najočiglednija novost jest promjena dizajna. Automobil izgleda 'europskije' nego ikad dosad, a iz fotografija se da iščitati da su Amerikanci značajna sredstva uložili u unapređenje interijera koji je napokon ukorak s pedigreom ovog automobila.

Što se tiče vanjskog dizajna, Chevroletovi dizajneri malčice su možda pretjerali s pasivnim hlađenjem, međutim valja priznati da Corvetta izgleda atraktivno i oku ugodno bez obzira na kut gledanja. Ima tu mnogo prepoznatljivih elemenata dizajna od Ferrarijevih do Dodge Viperovih, međutim i dalje je već na prvi pogled jasno da je u pitanju Corvetta.

Pri izradi su opsežno korišteni kompozitni materijali poput ugljičnih vlakana za krov, vrata i blatobrane te carbon-nano za podnicu, a okvir automobila izrađen je od aluminija. Chevrolet ne navodi podatke o masi, no tvrdi kako je raspored težine po osovinama - savršenih 50:50.

Pod poklopcem se nalazi novi-stari motor - 6,2-litreni V8 s tehnologijom direktnog ubrizgavanja i varijabilnog razvoda ventila. Standardna verzija razvija 450 KS i 610 Nm okretnog momenta te prema američkim normama troši devet litara goriva u kombiniranom ciklusu na stotinu kilometara.

Za prijenos snage na stražnje kotače, zadužen je šesterostupanjski automatik, a bit će dostupan i ručni sedmerostupanjski ručni mjenjač.

Chevrolet ne navodi podatke o performansama, no nova Corvetta navodno s mjesta do 96 km/h sprinta za manje od četiri sekunde te u zavojima postiže bočno ubrzanje veće od 1 g.

Cijene zasad nisu definirane, a ostaje za vidjeti hoće li se Chevrolet odlučiti na prodaju automobila i u Europi.