Stil života

5 razloga zašto se ne trebate plašiti imati vlastiti dom!

29.11.2017 u 14:16

Bionic
Reading

Nomadi modernog doba žive od danas do sutra. Svakih nekoliko godina mijenjaju posao i prebivalište. Vole biti slobodni, a financijska sigurnost ih ne opterećuje. Trebaju li onda razmišljati o kupnji nekretnine? Apsolutno!

Nekada davno kupiti stan bio je životni cilj svakoga poslovnog čovjeka. Bila je to svojevrsna misija koja je bila dokaz životnog uspjeha. U današnje vrijeme za mlade ljude vrijede neka posve drugačija pravila zbog čega trgovci nekretninama nerijetko tvrde da je „nastupilo mračno doba“: Za stil života modernog mladog čovjeka promjene su krucijalne pa tako otprilike svakih pet godina mijenjaju radno mjesto, posao, prebivalište. Takozvani nomadi modernog doba zahtjevna su skupina koja živi punim plućima, a više od svega vole svoju slobodu. Nerijetko iznajmljuju stanove po preskupim cijenama te se teže odlučuju za kupnju vlastitog doma – bilo zbog straha od neizvjesnosti ili straha od „stege“. Tek šačica odvažnih odluči se na taj pothvat. Ako ste jedan od njih, pročitajte nekoliko savjeta kako što bezbolnije od kredita do vlasničkog lista.

1. Planirajte i budite skromni

Ako stavite na papir mjesečnu rentu za stan i pokraj nje izračunate i upišete svotu koju ćete dati za mjesečnu ratu za stan, u roku od nekoliko sekundi shvatit ćete računicu – kupiti svoj stan dugoročno je isplativije je od ulaganja u tuđi! Kupiti svoj stan puno je ugodnije i vrlo je vjerojatno da je to prva, nekima možda i jedina nekretnina u životu. Međutim, koliko god živjeli u oblačku iz snova, ako ne pripazite i ne planirate kako treba, najveća radost u životu mogla bi postati vaša najgora noćna mora. Zato odmah na startu budite iskreni prema sebi i priznajte si hoćete li si dom moći priuštiti i za pet, deset, petnaest godina. Ako shvatite da nemate odgovor na ovo pitanje, ne donosite ishitrene odluke. Ili se odlučite na moderne prihvatljivije varijante kao što su kupnja zemljišta izvan grada te kupnja Trex modularne kuće koju ćete naknadno moći proširivati prema svojim potrebama i to bez mukotrpnih i dugotrajnih građevinskih radova.

2. Radite posao budućnosti, ali…

Razmislite o desetogodišnjem planu razvoja i smjeru kojeg želite uloviti. Razmislite o eventualnim promocijama, unaprjeđenjima koja vas mogu osigurati na dulji period i potruditi se dosegnuti taj cilj. Razmislite o svim planovima koje imate uz kupnju nekretnine. Možda želite otići u neku daleku zemlju, možda će vas posao odvesti na neko drugo mjesto, možda… Ako dvojite oko poslovne sigurnosti, pričekajte još malo s odlukom. Ako ne, složite plan i tablicu otplate nekretnine i krenite raditi na tome.

3. Ne podcjenjujte novčanu sigurnost…

Da, znamo, ne volite raditi u državnoj firmi. Vaš posao iz snova radi se u pidžami iz dnevnog boravka vašeg novog stana s pogledom na zelenilo. Kome treba štednja? Ako ste se i kad ste već odlučili na kupnju nekretnine, odlučite se i na financijski plan. Nećete zbog toga biti manje cool, a osjećat ćete se sigurnije u danima i mjesecima koji dolaze. Jer osim što morate biti spremni za mjesečne rate koje vam dolaze, u prvoj godini po kupnji nekretnine morat ćete platiti i porez, a vrlo vjerojatno i mnoštvo drugih troškova – primjerice, agencijsku proviziju ako ste kupili stan ili priključke i dozvole, ako se radi o modularnoj kući. Čak i kad maknemo sve te stvari, uvijek vam ostaju režije i popravci. Jer za razliku od onda kad ste bili podstanar, ovoga puta nemate stanodavca koji će za vas pobojati zidove, platiti popravak hladnjaka, riješiti za vas problem mrava u kuhinji. Sve što se događa u stanu i oko njega vaš je problem. Ili rješenje. U svakom slučaju razmišljajte tri koraka unaprijed, pa i pri odabiru nekretnine  - birajte onu koja je ekološki osviještena i pomaže vam u smanjivanju troškova.

4. Analizirajte tržišnu utrku

Cijene stanova rastu i padaju. Prije nego kupite nekretninu i „uskočite“ u jedan od projekata života pogledajte kakav je trend aktualan. Rastu li cijene nekretnina u vašem okruženju ili padaju? Kako se kreću kamate i kakve pogodnosti daju banke? Nije loše pogledati ni makroekonomske trendove jer će uvelike odlučivati i o vašoj investiciji. Budite pravi moderni čovjek i puno čitajte (makar na internetu) prije nego potpišete ugovor. Ili naprosto,ponavljamo, kupite bazični model Trex modularne kuće koju ćete s godinama moći povećati, ako budete željeli i imali mogućnosti. S druge strane, ako se to ne dogodi, uvijek ćete imati „svoju malu, sigurnu gajbu“ neopterećenu kreditom. A po potrebi je možete preseliti i u drugi grad. San snova!

5. Rezervni planovi su odlična stvar

Život piše priče pa iako ste predvidjeli sve opcije, uvijek može doći ona jedna koja vam nije bila ni u peti. Ovo su samo neke od njih…

Što ako se dogodi…

…Da se želite preseliti u drugi grad zbog ljubavi, posla ili novog početka, pa vam novi troškovi onemogućuju da pokrijete i ratu za stan?

Uvijek možete iznajmiti stan dugoročno ili kratkoročno preko Airbnb-a, bookinga i drugih stranica za pronalaženje smještaja.

… da vas troškovi života stišću više nego ste očekivali?

Opet dozvolite domu da vam pomogne: razmislite o cimerima ili iznajmite stan samo preko vikenda. Modernim nomadima nije strano iznajmiti stan na nekoliko sati za održavanje radionice, satova yoge, tečajeva… Štoviše, ako ste „slobodnjak“ po definiciji, ovo biste mogli raditi i prije nego zagusti. I tako dodatno zarađivati.

… da zaista više ne možete plaćati svoj stan?

Ovaj problem može vas zadesiti i kao podstanara. Ako se ostvari najgori od svih scenarija, svoj stan ćete vratiti banci i krenuti ispočetka. Možete pogledati i načine refinanciranja kredita, eventualnog zaleđivanja otplate. Život je nepredvidiv, i ništa u njemu nije nedozvoljeno, sramotno, strano.

Više informacija o modularnim kućama...