REPORTAŽA IZ TURSKE

10 gastro razloga zbog kojih vrijedi posjetiti Istanbul i doživjeti eksploziju okusa na tanjuru

06.05.2018 u 13:20

Bionic
Reading

Vodimo vas na gastro putovanje po Istanbulu koje će vam otvoriti vidike i približiti vas novim orijentalnim okusima s kojima se dosad niste susretali. Ovo nije priča o turističkim atrakcijama, već o najboljim street food jelima koja obavezno morate probati ukoliko se nađete u Istanbulu, a omiljeni hrvatski chef Ivan Pažanin odabrao je 10 favorita od kojih će vam poteći slina

Ako se nećkate kamo otputovati na kratki predah od svakodnevnih obaveza i pritom spojiti razgledavanje povijesnih znamenitosti i uživanje u lokalnoj hrani koju još niste probali, a ne ostati praznog džepa, onda je idealna destinacija za vas Istanbul. Iako nije glavni grad, ova gastro meka smještena na Bosporskom tjesnacu ujedno je najveći grad u Turskoj koji godišnje posjeti preko 10 milijuna turista, a zanimljiv podatak je i to da je svaki peti euro u turskom proračunu zarađen upravo u Istanbulu.

Kako do Istanbula?

Dovoljno je da spremite putovnicu i malo odjeće, izvadite tursku vizu u tri koraka putem interneta i uputite se na aerodrom. S obzirom na to da vožnja autobusom iz Zagreba traje između 21 i 27 sati, let avionom najbolja je i najbrža opcija. Zrakoplovna kompanija Turkish Airlines nudi poprilično jeftine karte za direktne letove te cijena povratne karte za jednu osobu iznosi otprilike 1600 kuna za ekonomsku klasu, a vožnja traje svega dva sata i 15 minuta.

Ukoliko se odlučite za biznis klasu, cijena je u tom slučaju nešto veća, ali su povlastice u kojima uživate neposredno prije i nakon leta vrijedne svake kune. Kupovinom karte za biznis klasu dobivate dva slijeda obroka u avionu te tople i hladne napitke po želji, više prostora i udobnosti te zasebni tablet ili televiziju na korištenje, kao i pristup aerodromskim VIP loungeovima diljem svijeta, koji su, malo je reći, spektakularni.

Prijevoz u gradu

Ono što morate znati i s čime se morate pomiriti to je da u Istanbulu neprestano vladaju prometne gužve. Udaljenost između najudaljenije istočne i zapadne strane grada iznosi 150 kilometara, a najpraktičnije prijevozno sredstvo u tom je slučaju Metro Bus, koji vozi isključivo po istanbulskim brzim cestama. Taksi možete naći na svakom koraku i relativno je pristupačan, a možda najbolja opcija je Uber za šest osoba, koji će vam za vožnju od pola sata (bez zastoja u prometu) naplatiti oko 75 kuna, odnosno 50 turskih lira.

Top 10 gastro odabira tportala

Kada budete birali smještaj po svom guštu, kojeg je u ovom gradu s 15 milijuna ljudi uistinu mnogo, predlažemo vam da odaberete samo uslugu noćenja jer je Istanbul grad koji živi za ukusnu hranu. Također, cijene su toliko pristupačne da je prava šteta ne isprobati tradicionalne turske specijalitete. Kada kažemo turske specijalitete, ne mislimo vas uputiti u skupocjene restorane s Michelinovim zvjezdicama, već na mirisni i uzbudljivi street food pomoću kojeg ćete iskusiti prave čari Istanbula, upoznati tursku kulturu življenja, rituale ispijanja čaja i kave, osjetiti kako grad diše i degustirati lokalnu hranu koja će vam izmamiti osmijeh na lice.

  • +13
Gastro scena Istanbula Izvor: Profimedia / Autor: Promo

U društvu chefa Ivana Pažanina uputili smo se u Istanbul i isprobali sve što se nudi na ulicama ovog impresivnog velegrada. Iako je vjeran mediteranskoj 'spizi', ovaj vrhunski gastro znalac na putovanjima voli isprobavati nove okuse, a specijalno za tportal odabrao je 10 nezaobilaznih street food jela i pića koja se moraju naći na vašem jelovniku ukoliko se zateknete u Istanbulu. Svi redom su nas oduševili i zauzimaju velik dio turske gastro scene koji ne želite propustiti isprobati.

10. Sirevi, masline i pastirma

Turci se mogu pohvaliti velikim izborom sireva i maslina, pripremanim na različite načine. U restoranu Namli Gurme u blizini mosta Galata, koji je ujedno trgovina delikatesa, možete razgledati, sjesti i naručiti brojne sireve, salame i masline iz njihove bogate ponude. Svakako isprobajte grilane masline i sir koji je šest mjeseci odležao pod zemljom, a nikako nemojte preskočiti ni čuvenu tursku pastirmu, jer ima originalnu priču. Turski konjanici u srednjoj Aziji čuvali su meso u bočnim džepovima sedla, koje bi pritisnuli nogama za vrijeme jahanja. Ovo prešano i sušeno goveđe meso preteča je današnje pastirme, a njezin naziv u prijevodu na turski znači 'prešano' i vuče podrijetlo od talijanskog pastramija.

9. Menemen i turska kava

U tipično uređenom turskom Hayal Cafeu s drvenim stolovima i stolcima, smještenom u kvartu Eminönü Sahil, možete isprobati menemen. Riječ je o tradicionalnom turskom jelu vrlo sličnom fritaji koje se priprema od jaja, rajčice, zelene paprike i začina kao što su papar, crvena paprika, sol i origano, a često se dodaju i sir, kobasice i luk. Ovo se jelo obično jede za doručak i poslužuje s kruhom, pa vam preporučujemo da menemen isprobate ujutro, nakon čega u istom kafiću možete isprobati i neizostavnu tursku kavu posluženu u tradicionalnim srebrnim šalicama.

8. Kokoreč

Ako se slučajno zateknete na azijskoj strani Turske iliti Kadıköyu, do koje možete doći brodom koji vozi od mosta Galata, svakako se zaustavite na tržnici i pronađite lokalni bistro koji nudi kokoreč, odnosno kokoreç. Ovo je vjerojatno jedan od najboljih primjera tradicionalnog street fooda koji možete okusiti u Istanbulu, a riječ je o specijalitetu od dobro začinjenih janjećih iznutrica koje se omotaju crijevom i prže na aparatu za grill sličnome onomu za kebab. Iznutrice se potom dobro usitne i poslužuju u pecivu poput hot doga. Iako na prvu mnogima zvuči odbojno, zaista je ukusno i nema okus poput iznutrica.

7. Punjene i pohane dagnje

Turska nije samo poznata po začinima i čajevima, već i po spektakularnoj ponudi ribe i morskih plodova, što ćete i sami primijetiti. Uz cestu na Kadıköyu nalaze se brojni lokali u kojima možete isprobati dagnje, a naša sugestija su punjene i pohane dagnje. Punjene dagnje poslužuju se na velikom tanjuru s limunom i na prvu izgledaju potpuno zatvorene, ali kad ih primite u ruke shvatit ćete da su zapravo otvorene i napunjene rižom, lukom i začinima. Zaboravite na pribor za jelo jer ipak je ovdje riječ o street foodu, a i konobar će vas vjerojatno uputiti da jedete dagnje tako da vam gornja strana školjke posluži kao žlica. Naručite li pak pohane dagnje, dobit ćete ih očišćene, pohane i poslužene nanizane na ražnjićima u kombinaciji s umakom. Ako ne podnosite ljutu hranu, radije preskočite pohanu varijantu dagnji i odaberite nešto drugo s menija.

6. Pide i šerbet

Pide je zapravo beskvasno tijesto koje se tanko razvalja, namasti, pospe sezamom i peče u krušnoj peći te se poslužuje kao pogača koja se trga i jede uz sirni namaz i meze, odnosno raznorazne trave (motar, origano i timijan, pistacio, poriluk itd.). Također, pide se radi s raznim dodacima poput mesa i povrća te se rubovi rolaju tako da tijesto nalikuje lađi i u tom slučaju okusom podsjeća na pizzu. U restoranu Ciya, poznatom po pripremi pidea, moguće je isprobati brojne varijante pidea i meze koje najbolje idu uz osvježavajući šerbet. Zbirka priča '1001 noć' spominje šerbet kao hranu i lijek, a s obzirom na to da je riječ o bezalkoholnom piću, on je do današnjeg dana ostao najrasprostranjenije piće islamskog svijeta, uz kavu i čaj, a izvorno se priprema od voćnog soka ili ekstrakta cvijeća i bilja, koji se ublažavaju zašećerenom vodom (ponekad i uz dodatak octa). Svi sastojci skuhani su u sirup, a zatim su razrijeđeni hladnom vodom. Osmanlije su pili šerbet prije i tijekom svakog jela, a danas ga se može naći u gotovo svim restoranima u Turskoj.

Riba ribi grize rep #widenyourworld #tkmoments #turkishairlines

A post shared by Ivan Pazanin (@pazanin.ivan) on

5. Lahmacun

Lahmacun se također može pronaći u restoranima koji nude tradicionalnu hranu još iz doba Osmanskog Carstva, kao što je restoran Ciya. Riječ je o tanko razvaljanom okruglom tijestu s nadjevom od mljevenog mesa, začinima, umakom od rajčice i mljevene paprike, lukom i paprikom, na koje se potom dodaju svježi listovi peršina, luk i limun. Tijesto se zarola ili preklopi i jede poput tortilje.

4. Künefe i zahter čaj

Ako ste ljubitelj pita i štrudli od sira, u pravilu bi vam se ovaj desert trebao svidjeti. Kao i svi turski deserti, künefe je mastan i presladak, ali istovremeno neodoljiv. U restoranima se obično poslužuje u malim okruglim posudama i nalikuje rezanom bureku od sira koji je posut zašećerenom vodom. Iako vjerojatno ima milijun kalorija, vrijedi svakog griza. Nakon što završite s ovim desertom, predlažemo vam da isprobate zahter čaj dobiven od istoimenog začina koji smiruje želudac i potiče bržu probavljivost hrane, a mirisom podsjeća na origano. Čaj u Turskoj ima važnu ulogu, jednako kao i u britanskoj kulturi. Umjesto u šalicama, kao što je to običaj na Zapadu, u Turskoj se čaj poslužuje u malim staklenim čašama bez drške i pije se češće nego kava.

3. Doner kebab i ayran

Na putu za Grand Bazaar nikako nemojte zaboraviti stati u kebabdžinicu Sahin Usta u blizini glavnog ulaza u tržnicu jer ona, osim što nudi najukusniji doner kebab u gradu, omotan u domaću debelu tortilju, u ponudi ima domaći ayran. Turci obožavaju ayran i obavezno ga piju uz kebab. Ovo osvježavajuće piće koje okusom podsjeća na nešto između jogurta i kiselog mlijeka priprema se po tradicionalnoj orijentalnoj recepturi staroj 2000 godina, a dobiva se miješanjem jogurta, hladne vode i soli.

Taj cuveni doner #turkishairlines #widenyourworld #tkmoments

A post shared by Ivan Pazanin (@pazanin.ivan) on

2. Içli köfte ili kibbeh

Ove mesne kuglice obično se poslužuju kao vruće predjelo ili meze prije pikantnog kebaba. Kuglice tijesta izrađene od mješavine finog bulgura, krumpira i začina koriste se kao vanjska ljuska, dok omiljeno punjenje uključuje mljevenu govedinu ili janjeće meso s mljevenim maticama poput pistacija, oraha ili bobica s lukom i začinima. Na našim prostorima zvane ičli ćufte potom se prže do savršenstva i poslužuju kao finger food u restoranima ili na kućnim partyjima.

1. Punjeni pečeni krumpir

Krumpir pečen u kori i punjen ukusnim prilozima postao je pravi hit na istanbulskim ulicama. Ako propustite okusiti ovaj street food specijalitet, žalit ćete cijeli život. U četvrti Ortaköy uz rijeku Bospor možete pronaći najukusniji i ekstremno veliki pečeni krumpir koji se tako topao reže na pola te se maže maslacem i dodaje se sir. Potom se dodaju i prilozi po želji, kojih je uistinu bezbroj, od komadića hot doga, kukuruza, graška, salata, kiselih krastavaca i cikle do zelenog lisnatog povrća, gljiva, kupusa, crnih maslina ili bulgura, te se sve skupa na kraju zalijeva umakom po želji.

Iako nisu na našoj listi, ne zaboravite se prije povratka u Hrvatsku zasladiti neizostavnim baklavama i lokumima koje je moguće kupiti na svakom koraku, a ako zaboravite svojim najbližima kupiti suvenire, uvijek možete u posljednji tren na aerodromu uzeti već zapakirane baklave i lokume jer su, ako ne originalan, zasigurno najslađi poklon iz Turske.