TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Zvali su Željku Markić u 'Otvoreno' i uspjeli emisiju napraviti dosadnom

  • 17.01.2018 u 13:17

  • Bionic
    Reading

    Mislavu Togonalu u zadnje vrijeme uspijeva čak i od najzapaljivijih tema načiniti dosadnu gnjavažu koju ne razdrmavaju čak ni klasični kontroverzni raspravljači kao što su Željka Markić ili Igor Peternel

    Kad je za sinoć bila najavljeno 'Otvoreno' u kojem će se razgovarati o govoru mržnje u medijima i eventualnom zakonu kojim bi se to reguliralo, moram priznati da me zbog izbora gostiju čak blago i zainteresiralo. Priznajem, ponekad me lako navuć' na jeftina uzbuđenja: kada vidim da su u emisiju koja je po svojoj definiciji ozbiljna panelka pozvani gosti kao što su Željka Markić i Igor Peternel, onda mi je jasno da oni koji su ih pozvali računaju na barem malo kontroverze, zapaljivosti, stavova zbog kojih će se mnogima - često i meni - barem upaliti zanoktice na prstima. Osim toga, i sama tema govora mržnje, odvratnih komentara i sličnih gadarija po internetu poprilično je zapaljiva. Em ju je dosta teško rasplesti čak i u ozbiljnoj, racionalnoj diskusiji, em se uvijek nađe pokoja usijana glava koja raspravu o valjanju po internetskom blatu pretvori u - valjanje po internetskom blatu.

    Nisam, naravno, od 'Otvorenog' očekivala neku korisnu i informativnu diskusiju. Najbolje što se od te emisije u zadnjih ohoho godina može očekivati jest da će voditelj (u sinoćnjem slučaju Mislav Togonal) pozvati pet-šest sugovornika, nabacati par općih mjesta povezanih s temom o kojoj se govori, pustiti sugovornike da i sami odverglaju ono što misle da je oportuno reći u javnosti i onda otići na spavanje. Ponekad se dogodi da se voditelju vidi da drži štangu nekome od sugovornika, ponekad se netko od sugovornika ponaša kao nekontrolirani birtijski raspravljač, ponekad nekontrolirano birtijsko lupetanje izrodi kojom zanimljivom idejom, ali već se dugo nije dogodilo da smo iz 'Otvorenog' nešto korisno saznali ili da se u njemu začeo neki plodonosan početak javne rasprave.

    Sinoćnje 'Otvoreno' Autor: HRT

    Nije ni sinoć. Oni koji su o temi možda nešto mogli reći - kao što su ministrica kulture ili bivši ministar unutarnjih poslova uglavnom su iznosili suhe podatke koje svatko može pronaći guglanjem, Željka Markić iskoristila je još jednu priliku da se pojada kako drugi mediji huškaju čitatelje na nju i portal njezine udruge, Igor Peternel raspravljao je onako kako piše statuse na facebooku - izbacivao je sofističke dosjetke o tome da je prozivanje nekoga 'intelektualnim krkanom' također govor mržnje i uglavnom, nije tu bilo čak ni nekog kvalitetnog iskrenja i međusobnog nadmudrivanja, samo poprilična zbrka u trla baba lan stilu. Kao da su se svi prisutni sastali zato da bi Togonal mogao reći da je obradio aktualnu temu te da bi međusobno razmijenili svoje misli, dojmove i osjećaje, kao na kakvoj nekvalitetnoj grupnoj psihoterapiji.

    • +23
    Željka Markić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

    Nije prvi put, ali morala sam se zato opet nakon gledanja zapitati jednu stvar. Govor mržnje u medijima i općenito, prisutnost svakojakih komentara, lažnih vijesti, uvreda i sličnog - ozbiljna su i komplicirana tema. To nije samo neko beznačajno 'zrnce za razgovor uz kavu' kojim će razni političari, predsjednici udruga, fejsbučki influenseri i slične dnevnopolitičke figure pokazati tko su i što su. To je važna tema koja ima veze s brojnim temeljnim vrijednostima društva, kao što su sloboda govora, medijske slobode i medijska kultura. Zašto je onda jedna navodno ozbiljna emisija na javnoj televiziji tretira tek kao materijal za popunjavanje minutaže? Jer nakon sinoćnje emisije gledateljima nije ubačena ama baš nijedna buba u uho koja bi im rekla koliko je ono o čemu se raspravlja važno. Nije im čak ni ponuđen nikakav početak diskusije o temi. Samo tračersko 'što je Obuljenka rekla Markićki' i 'tko je koga nazvao intelektualnim krkanom'. A ni to baš nije bilo osobito senzacionalno. Šteta.

    • +35
    Sva lica Nine Obuljen Koržinek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.