NAJČITATELJICA

Zrinka Stanković čita čak 3 knjige tjedno

10.03.2011 u 15:54

Bionic
Reading

Pobjednica jubilarnog desetog izbora za Najčitatelja grada Zagreba je trinaestogodišnja Zrinka Stanković koja je tijekom 2010. pročitala čak 128 knjiga, a nagrada joj je uručena na svečanosti u Zagrebačkom kazalištu lutaka

Jubilarna deseta dodjela nagrade za Najčitatelja grada Zagreba ponovno je završila u korist djevojčica te je pripala 13-godišnjoj učenici Osnovne škole Ivana Cankara.

Na pitanje kako uspijeva pronaći toliko vremena za čitanje uz školske i izvannastavne aktivnosti Zrinka Stanković nam je odgovorila kako je za nju to zapravo jednostavno. 'Čitam nakon nastave, ponekad tijekom odmora i u pauzi do početka treninga', kazala je trinaestogodišnjakinja.

Za tportal.hr je otkrila da najradije čita ljubavne i tinejdžerske romane i da voli djela ispunjena humorom. Kao najdražu domaću književnicu izdvojila je Sanju Pilić, dok joj je ipak najdraža knjiga 'Sestre po trapericama' autorice Ann Brashers.

Na pitanje što misli o sveprisutnim djelima na temu vampira Zrinka odgovara: 'Knjige o vampirima su zanimljive i čitala sam ih, ali daleko su od moje omiljene proze.'

Najčitateljici grada Zagreba dodijeljeno je petogodišnje članstvo u Knjižnicama grada Zagreba, kristalna statua Coca-Cole, sponzora i partnera događanja, te komplet knjiga.

Najčitatelji prošlih godina

Deseta jubilarna dodjela nagrada za Najčitatelje grada Zagreba okupila je ovogodišnje finaliste zagrebačkih knjižnica, no i prošlogodišnje laureate.

Jedan od njih je danas 20-godišnji Dino Živković, student VERN-a, koji je ponio titulu Najčitatelja 2002. godine. Živković je kazao da je s godinama smanjio intenzitet čitanja, te da danas umjesto beletristike čita uglavnom stručnu literaturu, vezanu uz studij ekonomije. Kao djelo koje mu je obilježilo djetinjstvo izdvojio je trilogiju 'Gospodar prstena' J. R. R. Tolkiena.

Literatura povezana s psihologijom i stručna literatura prvi su odabir Martine CrnolatecNajčitateljice 2004. Za tportal.hr kazala je da i dalje čita jednako mnogo, ali je romane prerasla.

S druge strane, šesnaestogodišnja Katarina Horvat, Najčitateljica 2008. nije odustala od beletristike. 'I dalje čitam jednako mnogo. Trenutno su mi najdraži krimići autorice Agathe Christie, a odlična domaća knjiga mi je 'Luna' Roberta Naprte', kazala je.

O tome što su u mladosti čitale prisjetile su se književnice Sanja Pilić i Ivona Šajatović te pisac Robert Naprta, koji su gostovali na svečanosti. Pilić je kao djelo koje se bitno odrazilo na njenu prozu navela 'Tonček i Točkica' Ericha Kästnera, Šajatović je čitala djela Hedwig Courths Mahler, dok je Naprta kao omiljenu knjigu iz djetinjstva naveo '15-godišnjeg kapetana' Julesa Vernea.

Izbor za Najčitatelja grada Zagreba održava se od 2000. godine, a namijenjen je starijim osmoškolcima, od 12 do 14 godina. Prvu nagradu posljednjih godina dobilo je sedam djevojčica i tri dječaka, a prema riječima Davorke Bastić, ravnateljice Knjižnica grada Zagreba, broj članova knjižnica u stalnom je porastu, dok nagradu uvode i drugi hrvatski gradovi.