TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Zlo' - nova poslastica iz pera bračnog para koji nam je donio 'Dobru ženu' i 'Dobru bitku'

  • 12.01.2020 u 15:41

  • Bionic
    Reading

    Serija o psihologinji koja se kao tvrdo znanstveno orijentirani skeptik pridružuje timu katoličke crkve za istraživanje slučajeva opsjednutosti demonima nosi jak autorski pečat svojih tvoraca - bračnog para Michelle i Roberta Kinga. Oni koji su već upućeni u njihov rad, odnosno fanovi serija 'Dobra žena', 'Dobra bitka' i 'BrainDead' zbog toga s punim pravom mogu očekivati pravu televizijsku poslasticu.

    Katolička crkva, govore nam, nije baš laka na okidaču kada je riječ o egzorcizmu. Drugim riječima, svaki se prijavljeni slučaj opsjednutosti demonima ili sličnim paklenim silama temeljito istražuje prije nego što se pristupi ritualu koji je čest motiv hororaca, i pri tom se istraživanju navodno uvijek prvo u obzir uzima mišljenje znanstvenika, odnosno psihijatara i psihologa jer je u velikom broju takvih prijavljenih slučajeva zapravo riječ o psihičkim bolestima - disocijativnom poremećaju i shizofreniji. Na toj pretpostavci izgrađena je i priča nove serije Michelle i Roberta Kinga, autorskog dvojca koji nam je donio izvrsne TV serije, 'Dobra žena' i 'Dobra bitka'. Nova serija zove se 'Zlo' (Evil) i tematski odstupa od dosadašnjih najvećih hitova bračnog para King, koji su se uglavnom muvali po odvjetničkom miljeu, ali i dalje nosi njihov snažan, prepoznatljiv autorski pečat.

    Taj se pečat prije svega prepoznaje u snažnoj junakinji koja nosi priču, a koja je u ovoj seriji Dr. Kristen Bouchard (Katja Herbers, nizozemska glumica domaćoj publici poznata kao Emily iz Westworlda). Kristen je mlada forenzička psihologinja i majka četiri djevojčice koje uglavnom odgaja uz pomoć rokerski otkačene majke Sheryl (superšarmantna Christine Lahti) jer joj suprug radi kao vodič alpinističkih ekspedicija na Mount Everest pa zbog toga izbiva i po nekoliko mjeseci u komadu. Alpinizam i avanturizam dio su i Kristenine prošlosti pa na početku serije, dok još za život pretežno zarađuje svjedočeći na suđenjima kao vještakinja, u njezinoj dnevnoj rutini primjećujemo određenu nostalgiju za pustolovnim danima. Kristenina glad za pustolovinom, međutim, uskoro će biti utažena.

    Nakon što Kristen u nekoliko navrata na sudu sabotira očito proračunati i zloban rival, Dr. Leland Townsend (Michael Emerson u najupečatljivijoj ulozi zlikovca još od Losta) pa je tužiteljstvo otpušta i prisiljena je naći nov način zarade, prilazi joj David Acosta (Mike Colter, poznat nam kao narkobos Lemond Bishop iz 'Dobre žene' i 'Dobre bitke'), bivši novinar koji sada u sjemeništu studira zato da bi postao katolički svećenik. David sa suradnikom Benom Shakirom (Asif Maandvi) vodi katolički tim koji ispituje prijavljene slučajeve opsjednutosti demonima i potreban mu je još jedan član - psiholog koji bi procjenjivao jesu li osobe prijavljene za egzorcizam zapravo psihički bolesne.

    Od tog trenutka Kristenin život se mijenja. U poslu će pronaći pustolovinu koja joj je toliko nedostajala, ali dobit će i još nešto - sablasne okolnosti i zli ljudi s kojima će doći u kontakt istražujući slučajeve zaposjednutosti demonima pretočit će joj se i u privatni život.

    Zlo, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Valja napomenuti da 'Zlo' nije još jedan izdanak serija o natprirodnim pojavama kakve su iznikle iz 'Dosjea X'. Kingovi su prepametni autori za to i u većem se dijelu epizoda klone eksplicitnog objašnjavanja fenomena s kojima se istraživački tim susreće. Isto tako, s jednakim poštovanjem i s jednako sprdnjom tretiraju i one koji vjeruju u onostrana zbivanja, kao i one koji u njih sumnjaju, što je posebno izraženo kroz lik Bena Shapira, koji je tvrdi skeptik i ne vjeruje apsolutno ni u kakav mambo-džambo, ali mu njegov cinični stav postane problem kada mu se dopadne žena koja vjeruje u takvo što. Isto tako, slučajevi koje prezentiraju u pojedinim epizodama gotovo su uvijek teško objašnjivi, ali ih autori gotovo uvijek ostavljaju na granici - može ih se objasniti paranormalnim fenomenima, ali i racionalno, znanstveno.,

    Ono što je, međutim, u seriji najbolje i zbog čega ona dostiže istu razinu kao i prijašnje serije ovog autorskog tima jest to da je ona zapravo studija karaktera, odnosa, obitelji, prijateljstva, vjere, dobra i zla. Pogotovo u slučaju ovog posljednjeg, Kingovi jako uvjerljivo prikazuju ono što ih muči i što u ovoj seriji tvori priču - prirodu zla. Potpuno je, naime, svejedno kako tumačimo porijeklo zlih osoba i pojava u ovoj seriji - one su stvarne, one postoje i imaju zastrašujuću moć. Hoće li se pokazati da potječu s one strane ili su sasvim ovozemaljske - i hoće li tog objašnjenja uopće biti - vidjet ćemo u nekim kasnijim epizodama. Zasad možemo samo biti sretni da je serija obnovljena za još jednu sezonu pa ćemo se još neko vrijeme moći družiti s najnovijim djelom Kingovih.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.