FESTIVAL SUBVERZIVNOG FILMA

Žižek: Potreban nam je alternativni plan

04.05.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Zašto bismo trebali napustiti svaki oblik nostalgije za jugoslavenskim samoupravnim socijalizmom? Dvadeseto stoljeće je gotovo i treba početi ispočetka, smatra slovenski filozof Slavoj Žižek, koji je na Festivalu subverzivnog filma pred prepunjenim kinom Europa održao predavanje

'Konstantno izbjegavamo radikalnu konfrontaciju s činjenicom što je komunizam bio u 20. stoljeću, što je bio komunizam kod nas i moramo prestati s narcisoidnom idejom da je bio nešto autentično i posebno', kazao je Žižek te dodao da se uz opća mjesta poput partizanskog pokreta, prekida sa Staljinom i slobodnog putovanja autentičnim momentom čini informacija da su Titovi intervjui objavljeni u njegovim sabranim djelima bili - cenzurirani.

TUMAČENJE RATA

'Rat s početka devedesetih nije bio izdaja Tita, to je bila istina Titove Jugoslavije. Iznenadilo me kako su tada odjednom iščezli praksisovci, njihov krah je fundamentalan.'

PATRIOTIZAM

'Jedina dobra definicija patriota je da je to onaj koji je spreman zbog višeg principa suprotstaviti se narodu.'

Ili kad je Che Guevara, ispričao je Žižek, u 60-ima hodajući Beogradom primijetio da su ljudi dobro uhranjeni i veseli, što mu se nije svidjelo pa se zapitao kako je vlast to dopustila.

'U jednom od posljednjih intervjua Tito je na pitanje koja je zajednica idealna odgovorio da je to odlazak u lov, jer jedan naređuje, drugi puca i nitko ništa ne pita. Jedan diktator ne bi mogao reći nešto takvo', kazao je Žižek.

Pitanje zašto biti protiv kapitalizma zvuči naivno, no sve je jasnije da se problem ekologije, kao ni problemi intelektualnog vlasništva i tehnološkog napretka neće moći riješiti, smatra Žižek.

Danas treba pronaći alternativno rješenje, a kao preduvjet treba shvatiti da je dvadeseto stoljeće završilo, kako u kalendarskom tako i u metafizičkom obliku.

'Opet se približavamo situaciji u kojoj nema ništa između cara i Lenjina', zaključio je u pesimističnom tonu, dodavši da je za situaciju u kojoj se danas nalazi Grčka krivo to što nisu imali nikakav alternativni plan.