start 23. listopada

ZFF najavljuje nove filmove najvećih europskih kinematografija u programu 'Velikih 5'

20.10.2022 u 14:02

Bionic
Reading

Nova ostvarenja pet najvećih europskih kinematografija i ove su godine okupljena u popratnom programu 'Velikih 5' Zagreb Film Festivala, koji počinje u nedjelju, 23. listopada

Program se ostvaruje u suradnji s Mrežom kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC), pružajući publici pregled aktualnih filmova francuske, talijanske, njemačke, britanske i španjolske scene.

Britanske boje ove godine 'brani' film "Poslije sunca" redateljice Charlotte Wells, senzualna i dirljiva filmska meditacija o ljetu, djetinjstvu, roditeljstvu i fragmentarnosti sjećanja, u kojoj glumi jedna od najvećih mladih britanskih glumačkih snaga Paul Mescal.

U programu je i adaptacija suvremenog literarnog talijanskog klasika o prijateljstvu, u Cannesu nagrađen film "Osam planina" redateljskog para Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch, o dvojici različitih, ali zauvijek povezanih prijatelja.

Tu je i film koji je slavni Pedro Almodóvar prozvao najboljim recentnim debitantskim španjolskim ostvarenjem, "Uspavanka" baskijske redateljice Alaude Ruiz de Azúa, intimna obiteljska drama o mladom paru i novopečenim roditeljima Amaiji i Javiju.

Distopijskom svijetu budućnosti okrenuta je socijalna satira "Kao da smo mrtvi", njemački predstavnik u kojem redateljica Natalia Sinelnikova istražuje mehanizme straha i kolektivne paranoje.

"Ovaj pametan orvelijanski film u kojem se horor i humor spretno isprepliću diplomski je rad svoje autorice, a premijerno je prikazan na Berlinalu", napominje se u najavi ZFF-a.

Gledatelje će u prošlost odvesti "Noćni putnici", optimizmom nabijeno "feel good" ostvarenje u režiji Mikhaëla Hersa koje evocira 1980-e godine u Parizu, minuciozan i slojevit portret jedne pariške obitelji koji obuhvaća raspon od čitave jedne dekade. Charlotte Gainsbourg glumi u ulozi samohrane majke.

Filmovi iz programa Velikih 5 prikazuju se u poslijepodnevnim terminima (17 i 18 sati) u Muzeju suvremene umjetnosti i kinu Kinoteka.