PRIJETNJE DESNIČARA

Zbog umjetničke instalacije gradonačelnik Dresdena pod policijskom zaštitom

08.02.2017 u 08:50

Bionic
Reading

Sirijsko-njemački umjetnik Manaf Halbouni je uz dozvolu gradskih vlasti postavio svoju instalaciju ‘Monument’ posvećenu sudbini Alepa na jedan trg u Dresdenu. Zbog toga su predstavnici ekstremno desne stranke AfD gradsku upravu optužili da ‘zloupotrebljava umjetničke slobode’, a gradonačelnik je dobio i niz prijetnji nasiljem

U okviru programa obilježavanja savezničkog bombardiranja Dresdena pred kraj Drugog svjetskog rata tamošnji je liberalni gradonačelnik Dirk Hilbert oduševljeno otvorio postavljanje umjetničke instalacije ‘Monumet’ u centru grada. ‘Ovo je važna akcija za naš grad.’, izjavio je Hibert i dodao kako se protivi tome da se obljetnica bombardiranja Dresdena 13. veljače pretvori u slavljenje ‘žrtvoslovnog mita’.

‘Monument’ je osmislio njemačko-sirijski umjetnik Manaf Halbouni, inspiriran jednom od poznatih scena iz višegodišnjeg ratnog uništavanja sirijskog grada Alepa, tj. fotografijom koja prikazuje od bombardiranja isprevrtane gradske autobuse. Stoga su u centru Dresdena vertikalno postavljena tri autobusa, za što je trebalo angažirati i nekoliko dizalica. Cilj Halbounijeve instalacije je podsjetiti ljude u Njemačkoj ‘koliko zapravo dobro žive’, ali i ‘koliko je teško bilo obnoviti njemačke gradove nakon rata’.

No, nisu svi sretni zbog ove umjetničke instalacije, napose ekstremno desna stranka AfD koja smatra da je riječ o ‘zloupotrebi umjetničke slobode’, te su gradonačelnika Hiberta optužili da predvodi ‘multikulturalno-revolucionarnu gardu’ i pokušava ‘preodgoj Nijemaca’. Uslijedio je i niz prijetnji ubojstvom gradonačelniku preko društvenih mreža, u kojima su se isticali podržavatelji AfD-a i antimuslimanskog pokreta Pegida.

Zbog toga je gradonačelnik Dresdena morao dobiti policijsku zaštitu, no ipak se nije odustalo od postavljanja 'Monumenta'.