TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Zašto se HTV sad ograđuje od Stankovića, a kad njihovi komentatori vrijeđaju - mudro šute

  • Zrinka Pavlić
    Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 22.11.2017 18:02
  • Objavljeno 22.11.2017 u 18:00
Aleksandar Stanković

Aleksandar Stanković

Izvor: Promo fotografije / Autor: Krasnodar Peršun za HRT

Na stranu sada što mislimo o Stankoviću, o čovjeku kojega je ugostio ove nedjelje, o temama o kojima su razgovarali, o načinu na koji su razgovarali, ali... što točno znači da se HTV *ograđuje* od njega? I zašto zapravo?

Moram priznati da sam zbunjena i da se od sinoć pitam jesam li u nedjelju dobro slušala i gledala 'Nedjeljom u 2'. Moguće je da sam u nekom trenutku otišla po čašu vode u kuhinju ili da me uhvatila sinkopa za koju ne znam, ali koliko se sjećam, Aco Stanković u emisiji je ugostio Predraga Mišića - Peđu, vukovarskog branitelja srpske nacionalnosti pa je s njim razgovarao o ratu, Vukovaru, braniteljstvu, Hrvatskoj i srodnim temama. U jednom ga je trenutku tako upitao može li se Domovinski rat opisati i kao građanski, a onda je, da bi objasnio zašto uopće postavlja takva pitanja, rekao da se Domovinski rat, osim što se u njemu vršila agresija na Hrvatsku, može okarakterizirati *i kao građanski* zato što se, na primjer, Mišićev brat u njemu borio na srpskoj strani.

I zbog toga se digla graja. Zbor udruga veterana se pobunio i rekao da je Stanković uporno gurao skandaloznu tezu, da je to ponižavajuće i na svakojake načine grozno, a onda se HRT lijepo sinoć oko pola osam službenim priopćenjem ogradio od stajališta izrečenih u Stankovićevoj emisiji. 

Pogledajte emisiju sami, pa prosudite

Autor: HRT

E, sad. Ja sam samo jedna obična TV kritičarka - ni rat ni politika ni Deklaracije ni definicije ratova nisu moja specijalnost. Nemam pojma što jest, a što nije građanski rat. Donedavna sam mislila da ako građani jedne države sruše balvane na ceste i paraliziraju pola države, istjeraju druge građane - svoje susjede - iz njihovih kuća ili ih pobiju - da to onda, između ostalog, JEST građanski rat. No očito sam u krivu pa neću o tome, vidim da je opasna tema.

No nije mi jasan jedan drugi termin, a to je ograđivanje Hrvatske radiotelevizije od stajališta koje je Stanković izgovorio u Nu2. Što TO zapravo znači? Od čega se oni točno ograđuju? I zašto?

I ja sam sinoć dobila priopćenje s HRT-a te u njemu pročitala da se HRT od Stankovićevih teza ograđuje zato što poštuje Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskog sabora. Onda su još citirali jedan dio Deklaracije i na kraju završili sa zaključkom u kojem stoji da se svi njihovi novinari moraju pridržavati pozitivnih zakonskih propisa Republike Hrvatske pa tako i onih koji se odnose na Domovinski rat.

I to je ono što me zbunjuje. Pokušavaju li oni to reći da je Aleksandar Stanković u svojoj emisiji prekršio neki zakon? Ustav? I ako jest, pokazuju li to oni nama da kada neki novinar u nekoj emisiji na HRT-u prekrši Ustav ili zakon - njihova će reakcija biti da se OGRADE od njega? 

Drugim riječima, neki novinar, voditelj ili urednik u nekoj emisiji HRT-a može, dakle, prekršiti zakon - recimo, klevetanjem ili vrijeđanjem drugih osoba, ili može prekršiti Ustav - recimo, odricanjem jednakih prava nacionalnim, vjerskim ili seksualnim manjinama - i HRT će na to reagirati tako da će reći: 'Pardon, ali MI TAKO NE MISLIMO'

  • +3

HRT predstavio jesensku programsku shemu

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Mislim, s obzirom na to kako su DOSAD reagirali kada bi se takvi zakonsko-kršilački i ustavno-problematični stavovi pojavljivali u njihovim emisijama - na primjer, kada bi njihovi komentatori u tjednim emisijama vrijeđali druge novinare ili kada bi se propuštali nacionalistički, rasistički ili homofobni stavovi - ograđivanje je još i velika reakcija! Pitanje je samo je li je Stanković zaslužio i je li se doista u svojoj emisiji, kako HRT-ovo priopćenje okolo kere implicira - ogriješio o Ustav, Deklaraciju i pozitivne zakonske propise.

Rekoh, moguće je da sam propustila neki djelić emisije zbog sinkope ili odlaska po čašu vode. Možda je u tih par sekundi Aco izgovorio nešto doista neoprostivo. No s kauča na kojem sam ja sjedila, zvučalo je samo da jednog čovjeka pita misli li da se rat u kojem su se on i njegov brat borili s dvije različite strane - može nazvati građanskim. Ako je to nešto na što HRT mora reagirati OGRAĐIVANJEM, malo sam zabrinuta.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!