JEDNOGLASNA ODLUKA

Zagrebu ostala sva osnivačka prava nad MSU-om

14.07.2010 u 10:03

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština jednoglasno je odbila ugovor o prijenosu dijela osnivačkih prava nad Muzejom suvremene umjetnosti (MSU) s grada na Ministarstvo kulture što ga je na skupštinske klupe poslala gradska uprava

Nezavisni zastupnik i predsjednik skupštinskog Odbora za kulturu Zvonko Maković podsjetio je kako je od osnutka 1954. taj muzej 'bacio' Zagreb u kulturnu orbitu, a danas je problem.

'Zanimljivo je kako nitko ne pita može li grad financirati, primjerice, Muzej za umjetnost i obrt', rekao je Maković i dodao kako u MSU-u očito 'postoje problemi, i to zbog loše uprave', s čime se, kako je rekao, mnogi slažu, ali nitko ništa ne poduzima.

'Nigdje ne postoji problem praznog muzeja, a MSU zaudara po praznini', ustvrdio je Maković. Istaknuo je kako (pre)visoku cijenu održavanja i programa u MSU-u diktira onaj tko ga hoće preuzeti, a to je država, pri čemu je ocijenio nepihvatljivim da se gradska uprava, još od otvorenja tog muzeja i svih dosadašnjih izložaba minorizira i vrijeđa.

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukićević ustvrdila je kako je građanima svejedno u čijem je vlasništvu MSU ako nudi dobar program i ako se uredno održava, za što je potrebno od 18 do 20 milijuna kuna na godinu. Dodala je i kako MSU nije prazan jer je kroza nj dosad prošlo 150.000 ljudi.

Pitanje je je li u MSU-u loša uprava, ali činjenica je da je upravo ona dovela do otvorenja tog muzeja na novoj lokaciji, rekla je. Najavila je da će završni račun za izgradnju MSU-a, vrijednog oko 400 milijuna kuna, biti podnesen u rujnu.

Morana Paliković-Gruden (HNS) smatra da pod svaku cijenu grad treba obraniti svoja vlasnička i upravljačka prava nad MSU-om, a nezavisni zastupnik Josip Kregar je rekao kako se time brane i interesi građana.

Takvi su muzeji 'katedrale 21. stoljeća za gradove i moraju privući pozornost, a pitanje je može li to MSU pod ovakvim vodstvom', isticali su zastupnici SDP-a, a HDZ-ovi zastupnici nisu sudjelovali u raspravi jer nisu bili nazočni.

Zagrebačka Gradska skupština predložila je na kraju gradonačelniku da Ministarstvu kulture podnese 'novu inicijativu za podjelu osnivačkih prava nad MSU-om' i novi sastav upravnog vijeća tog muzeja na čiji bi prijedlog ravnatelja imenovala i razrješavala Gradska skupština.