HORIZONT OČEKIVANJA

Izložba koja je Hrvatsku predstavljala u Veneciji otvara se u Zagrebu

22.01.2018 u 13:09

Bionic
Reading

S instalacijama "Fantomska trgovina: More ljudi" Tine Gverović i "Događaji koje treba zaboraviti" Marka Tadića Gliptoteka HAZU u četvrtak, 25. siječnja, otvara izložbu "Horizont očekivanja", koja je predstavljala Hrvatsku na 57. Venecijanskom bijenalu

Izložbeni projekt ostvaren je kao dvostruka samostalna izložba s novim radovima odabranih umjetnika, posebno osmišljenih za izlaganje na toj prestižnoj međunarodnoj kulturnoj manifestaciji. 

"Izložba Tine Gverović i Marka Tadića strukturira se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora, spajajući dvije umjetničke pozicije koje se bave temama neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja, te načinima putem kojih ih dovodimo u različite uvjete i kontekste", ustvrdila je u predgovoru kustosica izložbe Branka Benčić.

Po njezinim riječima, dvoje umjetnika u svojim radovima angažiraju konceptualne postupke i subjektivnu imaginaciju upisane u prostorne i vremenske diskontinuitete, konstituirajući tako prostor koji propituje strukture izlaganja i percepciju promatrača, artikulirajući njegov fluidan, gotovo performativan karakter kretanja prostorom. 

Uz pomoć slikarstva, crteža, instalacije ili teksta Gverović stvara radove u obliku dezorijentirajućih instalacija koje angažiraju prostor, teritorij i identitet te propituje odnos radova i imaginacije, a Tadić je dugoročno fasciniran naslijeđem modernizma, koji koristi kao fragmente vizualne naracije kroz elemente umjetnosti, arhitekture, povijesti umjetnosti. 

"Preuzimajući naslov iz teorije recepcije Hansa Roberta Jaussa, kao struktura koja omogućuje razumijevanje, 'horizont očekivanja' ukazuje na platformu zajedničkog iskustva, kao i neizvjesne mogućnosti identifikacije zajedničkog značenjskog vidokruga", napomenula je Benčić. 

Tina Gverović je diplomirala slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, završila poslijediplomski studij na Jan van Eyck Akademiji u Maastrichtu te doktorirala na Middlesex Sveučilištu u Londonu. Njezin se rad često bavi pitanjima vezanim uz prostor, teritorij i identitet te načinom na koji su ti koncepti vezani za imaginarno.

Horizont očekivanja - pripreme izložbe u Veneciji Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Marko Tadić je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenzi, a njegova umjetnička praksa uključuje kolaže, animirane filmove, crteže i instalacije kojima gradi neobičnu atmosferu zaborava.

Hrvatski paviljon 57. Bijenala u Veneciji, koji se održao od 13. svibnja do 26. studenog, bio je smješten na skoro sto četvornih metara prostora Artiglierije u Arsenalu. Organizacija izložbe povjerena je Modernoj galeriji u Zagrebu.

Izložba "Horizont očekivanja/Hrvatski paviljon na 57. Venecijanskom bijenalu" otvara se dan uoči Noći muzeja, a može se razgledati narednih mjesec dana.

Tijekom godine predstavit će se još u Puli (muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca) i Osijeku (Galerija Waldinger).