NAGRADNJAČA

Vodimo vas u ZKM - dobitnici

18.01.2011 u 09:37

Bionic
Reading

Povodom svečane 50. izvedbe predstave 'Generacija 91.-95.', Zagrebačko kazalište mladih u suradnji s kazališnom skupinom Montažstroj 22. i 23. siječnja predstavlja ekskluzivni blok-sat izvedbi predstava, u režiji Boruta Šeparovića, 'Generacija 91.-95.' i 'Vatrotehna 2.0'. Tportal.hr ovom prilikom vodi svoje čitatelje na obje predstave u nedjelju, 23. siječnja

Predstava 'Generacija 91.-95.' nastala je po motivima romana 'Jebo sad hiljadu dinara' poznatoga splitskog novinara i pisca Borisa Dežulovića. U predstavi glume polaznici dramskog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih, a redatelj je Borut Šeparović. Okosnica je priče apsurdna situacija koja nastaje susretom dviju skupina prerušenih vojnika na tajnom zadatku, pripadnika HVO-a i Armije BiH, u ljeto 1993. negdje u bosanskoj zabiti. Tragedija zabune neizbježna je. Dežulovićeva je priča izmišljena, dok je povijesna činjenica u koju je smještena - realna.

Uz zadržavanje Eshilovog teksta 'Okovani Prometej' o mehanizmima sile i vlasti, 'Vatrotehna 2.0' bez nostalgije govori o svemu onom što je propalo i čega više nema. 'Vatrotehna 2.0' problematizira izostanak prometejske volje za promjenom i činjenicu da među nama više nema heroja. Između ostalog, nudi i razloge zašto je zadržan naziv iščezlog socijalističkog poduzeća - glavnog sponzora originalne predstave iz 1990.

Predstava 'Generacija 91.-95.' na rasporedu je u 18h, a predstava 'Vatrotehna 2.0' u 20:30 sati.

Po jednu ulaznicu za obje predstave osvojili su:

Toni Lučić
Sanda Smolić
Dean Čupić

Dobitnici ulaznice podižu na blagajni ZKM-a, na dan predstave.