NAGRADNJAČE

Vodimo vas na predstavu 'Hinkemann' u ZeKaeM-u

25.05.2016 u 14:33

Bionic
Reading

Jedna od najspektakularnijih predstava na hrvatskim pozornicama na veliku scenu ZeKaeM-a donosi priču o čovjeku osakaćene muškosti, ali nikad svjesnijem vlastite ljudskosti

'Spoznali smo', napisao je nekom prilikom slavni njemački pisac i dramatičar Ernst Toller, 'da nas tišti dvostruka nevolja: nevolja dana ljudskim životom i nevolja dana nepravdom društvenog sistema'. U tome se, rekli bismo, do danas ništa nije promijenilo, jer i malograđanski, nacionalni kapitalizam njegova doba i neoliberalni režimi današnjice zadiru čovjeku (sasvim neopravdano) u puki život i tamo, a što bi drugo i mogli, izazivaju ili produbljuju nevolje. Upravo ta dvojnost nevolje najzornije dolazi do izražaja u Tollerovoj tragičnoj tročinki 'Hinkemann'.

U ratu metak mu je odnio muškost, u miru kriza mu je odnijela egzistenciju, okolina ga mahom iskorištava ili u najmanju ruku slabo razumije, a on, da prehrani sebe i nevjernu ženu, ne samo da se mora baviti čovjeka nedostojnim poslom, nego baveći se njime gazi i vlastite najintimnije ideje i ideale. Pitanje je, naime, što nakon svega ostaje od čovjeka, pa makar i šepavog, u njegovu imenu - Hinkemann?

U režiji Igora Vuka Torbice, kazališnog wunderkida, 'Hinkemann' njemačkog dramatičara Ernsta Tollera razotkriva se kao 'antiratna oda', u kojoj sjajne glumačke izvedbe izvrsno nadopunjuju moć ekspresionističkog jezika drame.

Režija: Igor Vuk Torbica

Glume: Rakan Rushaidat, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Nadežda Perišić Radović, Milivoj Beader, Mia Biondić, Ozren Grabarić, Milica Manojlović

Dramaturginja: Katarina Pejović

Scenograf: Branko Hojnik

Kostimografkinja: Doris Kristić

Skladatelji: Alen i Nenad Sinkauz

4x2 ulaznice za predstavu Hinkemann (25. 5. 2016. u 20 sati) osvojili su Kristina Gaura, Vladimir Rakoš, Velimira Predojević i Katija Klauda.
O preuzimanju nagrada dobitnici će biti obaviješteni putem e-maila.