ZKM

Vodimo vas na predstavu 'Črna mati zemla'

11.02.2019 u 18:43

Bionic
Reading

Roman 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka veliki je hit i ponudio je neke od najganutljivijih momenata u suvremenoj hrvatskoj prozi. Možda na svom sjedalu u gledalištu 'pronađete' ovaj roman (tri romana daruje ZKM u suradnji s izdavačem knjige 'Oceanmore'! )

2014. godine žiri tportalove književne nagrade proglasio je roman najboljim u konkurenciji od 49 naslova! Predstava je potvrdila taj veliki i scenska prilagodba ovog Novakova romana od kritičara je proglašena najboljim kazališnim događajem sezone, a u rujnu 2018. bila i jubilarna 50. izvedba.

Izvor: Društvene mreže

Više o predstavi:

  • ČRNA MATI ZEMLA
  • Kristian Novak / Tomislav Zajec
  • redateljica: Dora Ruždjak Podolski

Kazališni hit nastao prema istoimenom romanu književne zvijezde Kristiana Novaka Črna mati zemla i dalje oduševljava te slovi za najnagrađivaniju predstavu. Novakov roman ponudio je neke od najganutljivijih momenata u suvremenoj hrvatskoj prozi. Emotivnu i mračnu priču o zlosretnu djetinjstvu u Međimurju prati traumatično odrastanje koje dovodi do tragičnih posljedica, a onda i do pokušaja iskupljenja. Scensku prilagodbu tog Novakova romana kritičari su proglasili najboljim kazališnim događajem sezone, a u rujnu je proslavljena i 50. izvedba. Črna mati zemla premijerno je izvedena 1. travnja 2017. i otad je dobila tri Nagrade hrvatskog glumišta: za najbolju predstavu u cjelini, režiju (Dora Ruždjak Podolski), za najbolju sporednu ulogu Bake (Urša Raukar). Predstava je nagrađena Marulom za najbolju predstavu u cjelini. Uz to, redateljica Ruždjak Podolski nagrađena je Marulom (i Gavellom) za režiju, a Tomislav Zajec Marulom za najbolju dramatizaciju istoimenog romana, dok je kostimografkinja Doris Kristić nagrađena Marulom za oblikovanje kostima. Predstavi je pripala i nagrada publike na 63. Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Glume: Adrian Pezdirc, Mia Biondić, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dorčić, Urša Raukar, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Suzana Nikolić, Jasmin Telalović, Dora Polić Vitez, Pjer Meničanin, Barbara Prpić, Nadežda Perišić Radović, Danijel Ljuboja, Damir Šaban, Mateo Videk, Milica Manojlović, Stanko Kovačić, Nikola Ljutić, Leon Bujanović.

Čitateljima tportala darujemo 1x2 ulaznice za predstavu Črna mati zemla (12. i 13.2. u 20 sati, ZKM), a dobitnici su Martina Horvat (12.2.) i Sanja Jarnjak (13.2.)