PREMIJERA U ZKM-U

'Vječni malograđanin': Putovanje Europom u doba uspona fašizma

07.10.2019 u 11:09

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju sljedeću premijeru najavljuje 10. listopada, predstavu 'Vječni malograđanin' koju prema motivima romana Ödöna von Horvátha redatelj Anestis Azas postavlja kao platformu za raspravu o današnjoj Europi

Kako se ističe u najavi, predstava je koprodukcija ZKM-a, Schauspiela Stuttgart i kazališta Nowy Teatr iz Varšave pod egidom dvogodišnjeg projekta Europski ansambl, koji je iniciralo Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada.

Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja. Čine ga glumci triju navedenih ansambala, pod umjetničkim vodstvom hrvatskog redatelja Olivera Frljića.

Treća ZKM-ova premijera u novoj sezoni, 'Vječni malograđanin' u režiji Anestisa Azasa prema romanu Ödöna von Horvátha napisanom 1930., donosi priču o mladom muškarcu koji putuje Europom nastojeći pronaći 'damu pokroviteljicu'.

  • +3
Vječni malograđanin Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZKM/Marko Ercegović

Alphons Kobler mlad je i privlačan, ali siromašan pustolov koji uspijeva prevariti kupca i prodati mu stari i neispravan automobil za 600 maraka. S tim novcem odluči otići iz Münchena u Barcelonu na Expo 1929., da ondje upozna bogatu ženu i oženi se. Putujući Europom u doba uspona fašizma, na tom putovanju susreće različite ljude toga vremena, suočavajući se s političkim teorijama, mišljenjima i situacijama u kojima se od njega traži da zauzme stav.

'No, to je samo okvir priče koja u svom središtu zapravo rastvara današnju Europu na rubu ralja fašizma, čija ju malograđanština gura preko granice. Von Horváth je roman organizirao kao podjednako brutalan i satiričan prikaz postupna, ali neumitna pada Europe u fašizam, s jasnim naznakama koje bi i današnjim društvima Europe morale poslužiti kao nedvojbena poruka upozorenja', stoji u najavi.

Koristeći snažnu društveno političku svijest austrijskog pisca iz prve polovice 20. stoljeća kao aktualno sredstvo za detektiranje suvremenih devijacija i neuroza, grčki redatelj Anestis Azas, poznat po nizu dokumentarnih kazališnih projekata, na Koblerovo putovanje gleda kao na neobičan film ceste, želeći predstavom naglasiti paralele između onog vremena i sadašnjosti.

U njegovu autorskom čitanju, von Horváthovo manje poznato djelo postaje i snažan politički znak: upotrebom kamera i mikrofona, pjesama i osobnih priča, na pozornici nastaje film ceste, s glumcima koji se snimaju dok kao europski ansambl putuju različitim državama i gradovima sudjelujući u tom posebnom kazališnom projektu. Suvremena stvarnost susreće se s Horváthovim svijetom da bi potaknula raspravu o današnjoj Europi.

Glume Tenzin Kolsch, Claudia Korneev, Tina Orlandini, Adrian Pezdirc, Jaśmina PolakJan Sobolewski.

Zagrebačka premijera 'Vječnog malograđanina' ujedno predstavlja i završetak prvog kruga projekta Europski ansambl, nakon premijera predstava u Stuttgartu i Varšavi.