POSJETITE MSU!

Virtualna predavanja Ivana Ladislava Galete

06.02.2014 u 13:16

Bionic
Reading

U znak sjećanja na nedavno preminulog multimedijskog umjetnika Ivana Ladislava Galetu, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) prikazivat će od 6. do 16. veljače u predvorju Čitaonice tog muzeja njegov manje poznat video rad, 'Virtualno predavanje'

'Virtualno predavanje' prvi je put izvedeno prije desetak godina na Likovnoj akademiji na Jabukovcu jer je Galeta bio službeno spriječen održati predavanje studentima, pa ge je unaprijed snimio. U siječnju 2013. bio je ponovno pozvan kao gost na Jabukovac, ali zbog snijega nije mogao doći, pa je poslao snimku koja je prikazana u istom prostoru kao i desetak godina ranije.

'Taj rad Galetu predstavlja u najboljem svjetlu, kao eksperimentalnog umjetnika, izvrsnog predavača i poznavatelja filma, ali i kao karizmatičnu osobu koja je s razlogom stvorila sljedbu poštovatelja na svim područjima na kojima je djelovao, od filma, videa i eksperimentalne fotografije do permakulture, podjednako zadivljujući laike i stručnjake', ističe se u najavi MSU-a.

Prije godinu dana, pišući o tom radu u privatnom mailu, Galeta je ustvrdio da se bojao delikatnosti tog "ekransko-orvelovskog" predavanja, pa ga je dugo držao 'u bunkeru'. Po njegovim riječima, gledajući na taj projekt nakon vremenskog odmaka pred njim se otvorilo nevjerojatno mnogo kombinacija manipuliranjem vremenom.

'Svako prikazivanje donosi, u odnosu na vrijeme, nova iskustva. Naravno da se s njima može direktno komunicirati samo mentalno, ali slika i zvuk su osnove te mogućnosti', napisao je tada.


O 'Galeti predavaču' govorit će 6. veljače u MSU Leonida Kovač, teoretičarka i kustosica, iznanredna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a uvodna riječ imat će Nada Beroš, voditeljica Pedagoškog odjela tog muzeja.

MSU je prije više od dvije godine Galeti, koji je umro početkom siječnja ove godine u 67. godini, priredio veliku retrospektivnu izložbu "Krajolik nulte točke – eksperimenti i istraživanja".