NAJPOSJEĆENIJI KULTURNI DOGAĐAJ

Veliki tportalov vodič kroz Noć muzeja: Što svakako pogledati i kako se zabaviti

26.01.2018 u 06:58

Bionic
Reading

U ovogodišnjoj Noći muzeja koja se održava u petak 26. siječnja od 18 sati do 1 iza ponoći sudjeluje 110 hrvatskih gradova i preko 230 muzeja, galerija i ostalih kulturnih ustanova. Tema koja objedinjuje njihove programe je 'Muzeji i sport', a mi vam donosimo pregled najboljeg - od velikih izložbi koje ste možda propustili do raznih uzbudljivih događanja posebno pripremljenih za ovu priliku. Svi su programi besplatni, a u Zagrebu je od 18 sati besplatan i javni prijevoz

Sport kao glavna tema ovogodišnje, 13. Noći muzeja odabran je zato što sportska baština u hrvatskim muzejima nije adekvatno zastupljena i prezentirana, tvrde organizatori iz Hrvatskog muzejskog društva, a to kako trenutno stoji prikazat će više od 230 kulturnih ustanova u 110 hrvatskih gradova.

Donosimo pregled najboljeg iz programa u Zagrebu koji, pored sportskih, nudi cijeli niz tek otvorenih, ali i starih sjajnih izložbi koje se isplati posjetiti, kao i onih iz ostalih većih gradova u Hrvatskoj. Podsjećamo kako je riječ o najposjećenijoj kulturnoj manifestaciji u Hrvatskoj, a o tome svjedoče podaci iz prijašnjih godina: lani je tijekom Noći muzeja neki od programa posjetilo više od 200 tisuća ljudi.

Zagrebačke top-izložbe

Retrospektiva Vaske Lipovca u Klovićevim dvorima traje još svega mjesec dana pa je Noć muzeja sjajna prilika da se doživi više od 250 njegovih skulptura, slika, grafika, crteža, reljefa, instalacija, ali i intimnih crtačkih zapisa. Klovićevi dvori, osim toga, nude 'Vjetrove sjene', izložbu ilustratora i animatora Zdenka Bašića koji je na Šestom hrvatskom biennalu ilustracije dobio Veliku nagradu.

  • +21
Velika retrospektivna izložba hrvatskog umjetnika Vaska Lipovca Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gliptoteka HAZU u Noći muzeja nudi tek otvorenu izložbu 'Horizont očekivanja', koja je predstavljala Hrvatsku na 57. Venecijanskom bijenalu, a predstavlja instalacije 'Fantomska trgovina: More ljudi' Tine Gverović i 'Događaji koje treba zaboraviti' Marka Tadića. U Mimari, pored stalne izložbe posvećene svome donatoru Anti Topiću Mimari, možete pogledati prigodnu izložbu 'Motivi sporta iz fundusa Muzeja Mimara', ali i novu međunarodnu 'Loci aesthetici', na kojoj profesori likovne akademije iz poljske Čestohove predstavljaju šezdesetak slikarskih i kiparskih djela. 

Horizont očekivanja Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Moderna galerija predstavit će u Noći muzeja reprezentativnu 'Zbirku Kallay/Kallay Collection', a posjetitelji će moći razgledati više od 150 ostvarenja umjetnika iz razdoblja hrvatske likovne moderne, ali i autore međunarodne avangardne i suvremene umjetnosti. Na izložbi će biti predstavljena i neka dosad rijetko izlagana djela, poput antologijske slike Ljube Babića 'Crna zastava' iz 1916.

I Hrvatski muzej naivne umjetnosti za Noć muzeja priprema premijeru. Pored razgledavanja stalnog postava, s remek-djelima klasika hrvatske naivne umjetnosti Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Matije Skurjenija, Sofije Naletilić Penavuše, Ivana Lackovića, Ivana Večenaja i drugih, povodom teme 'Muzeji i sport - brže, više, jače', publika će prvi put moći vidjeti sliku 'Nogometaši' Matije Skurjenija iz 1961.

Muzej za umjetnost i obrt kao novost u stalnom postavu ističe remek-djelo istaknutog kasnorenesansnog slikara Andrije Medulića Schiavonea, 'Bogorodicu s djetetom', a za Noć muzeja publici, osim nje, nudi čak šest izložbi. Među njima je 'Draw Attention!' Akiko Sato, otvorena nedavno u sklopu programa Suvremeni umjetnici u stalnom postavu MUO-a, a tu su i starije izložbe 'Balet i strast - donacija Jelka Yureshe' te 'Na iglama - modni dizajn Igora Galaša'.

Akiko Sato u MUO-u Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUO Vedran Benović

Nešto dalje od centra grada, Muzej suvremene umjetnosti nudi također nekoliko izložbi. Osim stalnog postava 'Zbirke u pokretu', posjetitelji mogu razgledati novu izložbu 'Glas umjetnika / I Am The Mouth', koja nudi pregled suvremene umjetnosti srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom. Kustosica Radmila Iva Janković u Noći muzeja organizira vodstvo od 19 do 20 sati. Lauba, kuća za ljude i umjetnost, pak nudi izložbu slika Stipana Tadića 'Hrvatske planine' te 'Tijelo' Alema Korkuta, koji predstavlja seriju skulptura.

  • +15
Glas umjetnika/ I Am The Mouth Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boris Cvjetanović

Popratni programi u zagrebačkim muzejima

Zagreb u sklopu Noći muzeja nudi i niz popratnih događanja. U sklopu ovogodišnje teme posvećene sportu Hrvatski povijesni muzej tako, primjerice, nudi večer boksa, u povodu 40. obljetnice meča Parlov-Cuello, u kojem je Mate Parlov osvojio naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji. Osim projekcije snimke borbe, posjetitelji će se uz pomoć članova boksačkog kluba Kralj Tomislav upoznati s treningom boksača i isprobati raznovrsnu boksačku opremu te razgledati tekuću izložbu 'Nedostupna baština - tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja'.

Slično, na tragu ovogodišnje teme, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu u Noći muzeja, osim niza filmova o sportu i sportašicama u Zagrebu od 1915. do 1945., moći će se razgledati i izložba 'Sportašice: moderne žene Zagorkina doba'. Hrvatski muzej arhitekture HAZU-a pak predstavit će izbor građe iz fundusa vezane uz projekt stadiona na Poljudu arhitekta Borisa Magaša. MSU će također prikazivati filmove na temu sporta, među kojima 'Pele: Legenda je rođena', a u svojoj će Garaži od 19 do 20 sati organizirati i turnir u malom nogometu na kojem će sudjelovati ekipe umjetnika, novinara i muzealaca.

  • +4
Radovi Borisa Magaša Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX

Etnografski muzej u 18 sati nudi radionicu za djecu 'Stare igre i brojalice', a u 19 organizira 'Obiteljski metloboj', koji najavljuje kao igru spretnosti i brzine. Galerija Mala na Trgu bana Jelačića u Noći muzeja nudi instalaciju na temu šaha. Prostor Galerije će, prema najavi, biti popunjen slikama i skulpturama koje će vizualno funkcionirati i podsjećati na šahovske figure.

Strossmayerova galerija starih majstora organizira turu stalnim postavom Europske slikarske škole od XIV. do XIX. stoljeća, ali će ulogu vodiča za ovu prigodu preuzeti gimnazijalci. I Moderna galerija za vodstvo Zbirkom Kallay od 18 do 23 sata u Noći muzeja angažirat će gimnazijalce.

  • +11
Noć muzeja 2017. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Akademija likovnih umjetnosti, pored izložbe radova studenata, portretiranja posjetitelja i programa iznenađenja, u Noći muzeja sve do 1 sat otvorit će vrata klasa slikarskog, grafičkog i kiparskog odsjeka, kao i grafičke radionice i radionice male plastike i medaljarstva. Fakultet elektrotehnike i računarstva u Unskoj nudi izložbu starih mehaničkih i elektroničkih računala i videoigara te igraonicu retro računalnih igara i slušaonicu glazbe iz starih računalnih igara i demo programa.

Izložbe i dodatni programi u ostatku Hrvatske

Bednja u Noći muzeja nudi noćni obilazak dvorca Trakošćan, s mogućnošću ulaska u dvorsku tamnicu, kao i natjecanje u gađanju lukom i strijelom te druženje u dvorskoj kuhinji uz degustaciju tradicionalnih jela, dok će vukovarski Muzej vučedolske kulture posjetiteljima omogućiti sudjelovanje u brojnim ‘prasportskim’ aktivnostima za koje se može zamisliti da su ih prakticirala vučedolska djeca uz Dunav.

Muzej Međimurja Čakovec predstavit će svoju malu zbirku posvećenu sportu u Međimurju, a Muzej grada Koprivnice podsjetiti na zlatne uspjehe ženskog rukometa u tom gradu i na Rukometni klub Podravka Vegeta koji je postigao izvrsne sportske rezultate, među kojima su i naslov prvaka Europe te europski Superkup 1996.

Osječki Muzej likovnih umjetnosti u znaku je Japana. Nudi prije svega izložbu suvremene japanske grafike, a posjetitelji će se moći upoznati s japanskim sportovima, izradom origamija i lutaka tradicionalnog japanskog uličnog kazališta, haiku poezijom te japanskim drvorezom. Samoborska Galerija Prica nudi projekcije filmova, za Oscara nominirani animirani 'Loving Vincent' te 'Kvadrat', koji je također zaradio nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Muzej Apoksiomena na Lošinju za Noć muzeja posvećenu sportu organizira izložbu 'Lošinj i sport' te vodstvo kroz muzej na temu 'Sport u antici'. Hrvatski muzej turizma u Opatiji nudi nekoliko izložbi, među njima i jednu posvećenu Česima, 'gostima i pokretačima jadranskog turizma', a od 18 do 21 sati najavljuje i predotvorenje izložbe Dušana Džamonje.

Pulski Povijesni i pomorski muzej Istre u 18 sati otvara izložbu 'Boks u Puli', a posjetitelji mogu razgledati i 'Slobodu narodu', izložbu posvećenu antifašizmu u Istri. Astronomski centar Rijeka nudi izložbu starih teleskopa te tzv. space radionice za malene ('Najbrži svemirski slikar') i za odrasle ('Najviša svemirska ruka').

Za splitsku publiku Muzej grada Splita, Galerija Emanuel Vidović, Supstrakcije Dioklecijanove palače i Jugoistočna kula Dioklecijanove palače objedinjeni su programom 'Svi smo mi sportaši - sportski dočekujemo i sportski po muzeju vodimo'. Kustosi će, prema najavi, biti u sportskoj odjeći i od posjetitelja traže da i sami dođu odjeveni tako, ležerno i sportski, te da na jedinstven način obiđu kulturne ustanove.

U Splitu će se u Noći muzeja u Galeriji Meštrović moći pogledati i izložba 'Ivan Meštrović i zavičaj', u kojoj se istražuje povezanost poznatog umjetnika s Otavicama i njegovo umjetničko djelovanje u rodnom kraju.

Dom Marina Držića u Dubrovniku organizira kušanje delicija iz Držićevog doba, koje pisac spominje u svojim djelima, a Umjetnička galerija Dubrovnik, pored izložbi stalnog postava i 'Točke iščeznuća', izložbe jednog od najcjenjenijih suvremenih fotografa Ahmeta Ertuğa, od 19 sati nudi i nastup deset rock bendova u suradnji s Udrugom DU rock parada Festa Dubrovnik i Klubom Lazareti.

Galerija Dulčić Masle Pulitika, pored stalnog postava slika Ive Dulčića, Antuna Masle i Đure Pulitike, nudi izložbu Jelene Bando.

Detaljan program potražite na službenoj stranici, na interaktivnoj mapi i u knjižici koju je pripremilo Hrvatsko muzejsko društvo.