RAJ ZA KOLEKCIONARE

Veliki sajam suvremene umjetnosti u Londonu

17.01.2012 u 09:37

Bionic
Reading

Najveći britanski sajam moderne i suvremene umjetnosti London Art Fair 2012, koji se ove godine održava od 18. do 22. siječnja u izložbenom centru Business Design Centre u londonskoj četvrti Islington, obuhvatit će više od 100 galerija koje će izložiti istaknuta djela vodećih imena britanske i međunarodne umjetnosti 20. stoljeća

Kako se navodi na web stranici sajma, više od stotinu galerija iz Velike Britanije i inozemstva predstavit će djela više od tisuću umjetnika od početka 20. stoljeća do danas, kako velikih imena suvremene britanske i međunarodne umjetničke scene, tako i onih u nastajanju.

Tome treba pridodati brojne pojedinačne nastupe, grupne izložbe i velike instalacije suvremenih umjetnika i galerija iz cijelog svijeta, s naglaskom na one mlađe generacije, u sklopu posebnog sajamskog programa Art Projects. Riječ je programu koji mladim galerijama pruža međunarodnu platformu za predstavljanje najpoticajnijih suvremenih praksi, a u kojemu ove godine sudjeluje 29 galerija pod kuratorskom palicom novinara i kustosa Prylea Behrmana.

'Program Art Projects ove godine najveći naglasak stavlja na draž eskapizma i teme putovanja - osobito onih do imaginarnih destinacija. Satira je također snažno prisutna, pri čemu umjetnici dovode u pitanje etablirane autoritete istodobno nastojeći sagledati svijet umjetnosti iz drugog kuta', kazao je Behrman, koji je kustos toga programa od njegove inauguracije 2005. Cijene ponuđenih djela kreću se od 500 do 10 tisuća funta.

U sklopu toga programa održat će se i program eksperimentalnog filma i videa koji se bavi istraživanjem međusobnog preklapanja humora, satire i ljepote u suvremenoj projekcijskoj vizualnoj umjetnosti.

Spisateljica, izvjestiteljica i kuratorica Sue Steward kustosica je ovogodišnje izložbe suvremene fotografije Photo50, koja je tradicionalni dio sajma od 2007., pod nazivom 'The New Alchemist: contemporary photographers transcending the print' (Novi alkemičar: suvremeni fotografi nadilaze fotografiju). Photo50 donosi 50 djela - od kojih su mnoga na prodaju - s naglaskom na umjetnike koji u svojim djelima 'ukrašavaju, transformiraju i mijenjaju identitet fotografije, te koriste druge medije i primjenjuju razne tehnike'.

'Svaki od ovih umjetnika je virtuoz svoje vještine, no fotografija ne mora nužno predstavljati njihovo konačno djelo. Djelomice uništena, ukrašena, ponovno sastavljena, ili stvorena s fokusom na procesu a ne proizvodu, fotografija dobiva novu dimenziju i postaje zasebno originalno umjetničko djelo', komentira Steward.

U sklopu London Art Faira predviđene su i brojne rasprave i predavanja na teme poput 'Može li fotografija promijeniti svijet?', 'Uloga vještine u umjetničkoj fotografiji' i slično. Predavanje na temu 'Ali što sve to znači' bavit će se pitanjem u kojoj je mjeri u promatranju umjetničkog djela potrebno uzeti u obzir umjetnikovu namjeru, dok 'Može li nas umjetnost još uvijek šokirati?' razmatra da li sposobnost umjetničkog djela da izazove šok stvara ili dodaje umjetničku vrijednost, te je li baš uvijek moguće razlučiti između kršenja etabliranih granica i običnog lošeg ukusa.