FonoKinoteka 17. travnja

Vedran Ružić nastupa u Kinoteci

31.03.2021 u 10:56

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Kinoteka ugostit će u subotu, 17. travnja dva umjetnička projekta glazbenika i likovnog umjetnika Vedrana Ružića, u sklopu glazbenog programa FonoKinoteka.

Kako je najavljeno, od 18 sati program Spiritual Market donosi jazz koncert Vedran Ružić kvarteta te paralelno projekciju art filma u režiji Ire Tomčić i Johna Kadruma, koji je integralni dio tog umjetničko-glazbenog projekta.

U 20 sati program se nastavlja jazz koncertom Forbidden Live, nastalim prema istoimenom albumu snimljenom u vrijeme lockdowna, u godini zabrane koncertnih događanja.

Vedran Ružić kvartet izvest će skladbe s autorskog jazz albuma nagrađenog diskografskom nagradom Porinom, inspiriranog zapisima putovanja Marka Pola.

"Ta svojevrsna posveta Polovom put od Venecije do Kine obuhvaća pet autorskih kompozicija među kojima su kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima", napominje se u najavi.

Film koji ga prati apstraktni je prikaz putovanja Marka Pola u kojem se sadašnjost i prošlost isprepliću kroz stvarne i izmišljene ličnosti.

Tako pored Kineskog zida, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola, film donosi motive današnjice vezane uz imigranate, ratove za naftu, medijsku propagandu, klimatske promjene, ali i one osobne, koji prikazuju unutrašnju borbu umjetnika, skepticizam u pronalaženju novih puteva, te optimistično/pesimističnih pogleda na svijet oko sebe.

"Budući da je film nastao na temelju glazbe, a ne obrnuto, to ga čini jedinstvenim djelom, a autori ga nazivaju i prvim hrvatskim jazz filmom", dodaje se.

Projekt je dosad predstavljen u brojnim kino dvoranama, galerijama i na jazz festivalima diljem Hrvatske, kao i u Sloveniji te Austriji.

Uz Vedrana Ružića na kontrabasu, nastupit će Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari i Mario Bočić na saksofonu.

"Forbidden Live", album snimljen u lipnju 2020. u Spomen domu u Pazinu, opisuje se kao odgovor na nemogućnost umjetnika i glazbenika da nastupaju uživo.

Sadrži devet autorskih kompozicija, među kojima i skladbu "Libertin", nominiranu za nagradu Porin 2021. u kategoriji najbolje jazz izvedbe.

Za snimku je zaslužan Luka Jenuš iz Distinctive studija, dok ga je vizualno oblikovao Stefan Španiček, Ružićevom serijom radova Forbidden Melody, nastalima nakon njegova povratka iz Berlina, koji su dokument vremena iz koranakrize.

Uz Ružića na kontrabasu i električnom bassu, u Kinoteci će nastupiti Hrvoje Galler na klavijaturama i Adriano Bernobić na bubnjevima.