NERAVNOPRAVNE U GRAĐEVINI

Većina arhitektica suočava se sa seksizom

13.01.2014 u 14:34

Bionic
Reading

Istraživanje magazina Architects' Journal pokazalo je da se dvije trećine arhitektica tijekom karijere suočavaju s nekim oblikom seksizma, dok njih trećina to doživljava na tjednoj bazi

Rezultati istraživanja magazina Architects' Journal pokazalo je da se većina arhitektica tijekom karijere suočila s nekim oblikom seksizma, točnije njih 66 posto.

Gotovo trećina ispitanica, njih 31 posto, seksizam doživljava na tjednoj ili mjesečnoj razini.

Novi podaci bilježe porast u odnosu na podatke iz 2011. kada je 58 posto arhitektica potvrdilo da u poslovnom okruženju doživljavaju seksizam.

Poražavajući je i podatak da 88 posto ispitanica smatra da je majčinstvo prepreka njihovoj karijeri, a njih 62 posto misli da žene još uvijek nisu ravnopravne muškarcima u građevinskoj industriji.

Bivša predsjednica RIBA-e (Royal Institute of British Architects), Angela Brady, rezultate je proglasila poražavajućima konstatiravši da se arhitektice moraju žustrije zalagati za jednaka prava, osobito ako je riječ o jednakim plaćama.

Postojeći podaci pokazuju da arhitektice zarađuju godišnje manje od 43.000, dok muškarci u istoj struci zarađuju više od 44.500 eura.

U anketi je sudjelovalo 710 arhitektica.