SIMFONIJSKI KONCERT

Večer uz Haydna u splitskom HNK

26.02.2021 u 13:06

Bionic
Reading

​'Večer uz Haydna' naziv je simfonijskog koncerta koji će Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split održati na velikoj sceni splitskoga kazališta u petak i subotu, 26. i 27. veljače​, priopćili su iz te kazališne kuće​

Koncert će se održati pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića​, a​ na programu su dva djela Josepha Haydna​ -​ Koncert za trubu i orkestar u Es-duru, u kojem će kao solist nastupiti trubač Vedran Kocelj, te Simfonija u G-duru.

Kako se navodi u priopćenju, ​Franz Joseph Haydn (1732 – 1809), po pretpostavkama hrvatskog porijekla, velika je i revolucionarna figura klasične glazbe. Zaslužan je za napredak u strukturi, harmoniji i melodiji glazbe, a naziva ga se i 'ocem simfonije'​ budući je prvi počeo razvijati tu glazbenu formu. Rođen u eri baroka, prvi je od tri velika bečka klasika i na svojevrstan način utro je put glazbenim genijima Mozarta i Beethovena. ​Njemu se sa sigurnošću pripisuje autorstvo više od stotinu simfonija i po najboljima od njih, kao i po svojim gudačkim kvartetima, on je ostao trajnim uzorom budućim skladateljskim naraštajima. 

Dirigent Ivo Lipanović dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova i kod Lovra pl. Matačića. Ravnatelj Opere HNK Split i umjetnički ravnatelj glazbenog programa Splitskog ljeta bio je u dva navrata, od 1992. do 1998. te od 2014. do 2019. U Splitu ravna brojnim koncertima, baletima i opernim premijerama te gostuje u Operi HNK Zagreb, Operi HNK I. pl. Zajca u Rijeci, te dirigira većinom značajnijih simfonijskih i komornih orkestara u Hrvatskoj, a od 1995. i mnogima u inozemstvu. 

Njegova zapažena međunarodna karijera uključuje nastupe u Seoulu, u Državnoj operi u Ankari, u Italiji u Cagliariju, u Sassariju, berlinskoj Deutsche Oper, pariškom kazalištu Chatelet. Od 2001. do 2003. Lipanović je generalni glazbeni ravnatelj državne opere u Ankari i festivala u Aspendosu u Turskoj.

Brojni međunaodni nastupi uključuju one u Teatro Vittorio Emanuelle u Messini, na festivalu Luglio musicaleTrapanese na Siciliji i brojne druge. Višegodišnji je dirigent humanitarnog spektakla Opera pod zvijezdama na zagrebačkoj Šalati, kao i mnogih koncerata Zagrebačke filharmonije.

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su Nagrada hrvatskog društva glazbenih umjetnika Milka Trnina (2003) te Nagrada HNK Split Ivo Tijardović (2016)​, navodi se na kraju​.