ZAGREBDOX

Uz pregršt filmskih projekcija, subota donosi i kulminaciju festivala: Proglašenje pobjednika

08.04.2022 u 23:31

Bionic
Reading

Ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa kulminirat će dodjelom nagrada u subotu, 9. travnja s početkom u 19 sati, kada će na ceremoniji u dvorani 3 biti proglašeni pobjednički filmovi i uručene nagrade

Subotnji dan donosi i pregršt filmskih projekcija, a na onim najranijima (koje počinju u 15 sati) prikazat će se nagrađivano ostvarenje Pomirenje Marije Zidar koje prati sudbinu jedne obitelji u albanskim brdima (dvorana 2), biografski film ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku) u režiji Janka Baljka u (dvorana 4) te Vojnik Ahmet Jannisa Lenza o profesionalnom vojniku koji se počinje baviti glumom i pritom nailazi na problem: ne može izraziti emocije (dvorana 5).

U 16 sati u dvorani 1 na programu su tri kratkometražna filma iz programa Teen Dox: Voli me Romane Garant Chartrand, Yaren i sunce Renate Raman i Jorena Slaetsa te Voda, vjetar, prašina, kruh Mahdija Zamanpoura Kiasarija. U dvorani 3 u isto vrijeme odvijat će se projekcija filma Mi Alice Diop, filmskog mozaika o pariškim predgrađima. U 17 sati publika će u dvorani 2 gledati dirljivo švicarsko-srpsko ostvarenje u režiji Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić: ovjenčano posebnim priznanjem na Beldocsu te nagradom publike na DOKLeipzigu, film Dida govori o redateljevoj rastrganosti između dvije države i skrbi o tri žene – majci, baki i supruzi. U dvorani 5 u isto vrijeme na programu je Zlatna žila, film u kojem talijanski redatelj Matteo Tortone prati potragu za srećom jednog od tisuća sezonskih radnika u najvišem i najopasnijem andskom rudniku zlata u Peruu. U dvorani 4 s početkom u 17.30 održat će se razgovor s fokusom na različite autorske pristupe žanru putopisnog dokumentarca, u kojem će sudjelovati Danijel Riđički, Anđela i Davor Rostuhar te Boris Veličan.

Kuća od krhotina, dirljivi dugometražni prvijenac Simona Lerenga Wilmonta o sudbini djece smještene u jednom istočnoukrajinskom sirotištu, ovjenčan na Sundanceu nagradom za režiju, na programu je u 18 sati u dvorani 1. U 19 sati u dvorani 2 počinje projekcija filma Kako ubiti oblak u kojem redateljica Tuija Halttunen prati znanstvenicu suočenu s moralnom dilemom, a u dvorani 4 u isto vrijeme program Točke gledišta donosi tri filmska naslova: poetični kratki film Apichatponga Weerasethakula Morakot, autentičan testament umjetničke slobode i kreativnosti u režiji velikog iranskog redatelja Jafara Panahija Ovo nije film te intimistički epistolarni film Dopisivanje dviju redateljica, Dominge Sotomayor i Carle Simón. Na Visions du Réel nagrađen dokumentarac Grozna djeca, u kojem redatelj Ahmet Necdet Çupur snima vlastitu obitelj stvarajući snažan iskaz o sukobljenim svjetonazorima dviju generacija u ruralnoj Turskoj, na programu je u dvorani 5 u isto vrijeme.

U 20 sati u dvorani 1 počinje projekcija bugarskog filma snimljenog u hrvatskoj koprodukciji Auti kojima smo odjurili u kapitalizam, koje će predstaviti jedan od redatelja, Boris Missirkov. U dvorani 3 u isto je vrijeme na rasporedu je inspirativno i optimizmom ispunjeno ostvarenje Misija: Pronaći sreću u teškim vremenima, u kojem oskarovac Louie Psihoyos i Peggy Callahan daju uvid u prijateljstvo karizmatičnih duhovnih lidera: Dalaj Lame i Desmonda Tutua.

Redateljica Tea Lukač predstavit će svoje na Beldocsu nagrađeno ostvarenje Korijeni nakon projekcije koja počinje u 21 sat u dvorani 2. U dvorani 4 u isto će se vrijeme gledati Anny, film u režiji češke filmske veteranke Helene Třeštíkove o ženi koja, mijenjajući sliku o sebi, mijenja i vlastitu sudbinu, a u dvorani 5 tada će se odvijati projekcija hrvatskog filma Mlungu – Bijeli kralj čiju režiju potpisuje David Lušičić.

Subotnji program zaključit će se projekcijama koje startaju u 22 sata: u dvorani 1 film Pjesma duhova, dinamičan i autentičan portret Houstona kroz prizmu nekoliko njegovih stanovnika, u razgovoru nakon projekcije predstavit će redatelj Nicolas Peduzzi, a u dvorani 3 publika će imati priliku pogledati Cannon Arm i ultimativni arkadni izazov Madsa Hedegaarda o čovjeku koji pokušava oboriti svoj rekord u igranju arkadnih igrica.