OMILJEN U HOLLYWOODU

Umro režiser 'Zgodne žene' i 'Princezinih dnevnika' Garry Marshall

21.07.2016 u 21:26

Bionic
Reading

U 81. godini života umro je Garry Marshall, popularni američki producent i režiser koji je stvorio nezaboravni televizijski hit-sitcom ‘Happy Days’, a kasnije se etablirao i kao filmski režiser. Njegov najpoznatiji film je ‘Zgodna žena’ iz 1990. s Julijom Roberts u ulozi koja ju je učinila zvijezdom

‘Happy Days’, ‘The Odd Couple’, ‘Laverne and Shirley’ i ‘Mork and Mindy’ naslovi su koji će se neizbježno spomenuti kada se govori o najpopularnijim televizijskim komedijama sedamdesetih godina prošlog stoljeća, izvoru brojnih pop-kulturnih referenci i velikih karijera. Uloga u sitcomu ‘Happy Days’ prvi je ozbiljan holivudski posao Rona Howarda, sedamdesetih mladog glumca, koji je u međuvremenu izrastao u jednog od najmoćnijih režisera filmske industrije i dobitnika Oscara. Robin Williams je pak prvi puta imao priliku oduševiti široku publiku svojom maničnom energijom u ‘Mork and Mindy’.

Njih dvojica su samo neki od ljudi čije je karijere lansirao ili pomogao Gary Marshall, poznati producent i režiser koji je jučer umro u Burbanku u Californiji nakon kratke i teške bolesti. 81-godišnji Marshall, inače rođen u New Yorku, bio je jedan od omiljenih holivudskih zabavljača, autor posvećen komedijama i romansi, što se moglo vidjeti i kada je osamdesetih godina krenuo u filmsku režiju.

Najveći hit mu je nesumnjivo bila romantična drama ‘Zgodna žena’, u kojoj se usamljeni biznismen kojeg glumi Richard Gere zaljubi u prostitutku zlatnog srca. Nju je pak glumila Julia Roberts, a ona je uvijek spominjala koliko joj je Marshall pomogao u karijeri.

Sličnu je podršku dobila i Anna Hathaway, koju je Marshall izabrao za glavnu ulogu u uspješnoj Disneyjevoj franšizi ‘Princezini dnevnici’, no najveće je glumačko prijateljstvo imao s Hectorom Elisondom koji se pojavio u svakom od 18 filmova preminulog redatelja.

Marshall se i sam okušao kao glumac u nizu epizodnih uloga, često komično intoniranih, što ne treba čuditi ako se zna da je započeo karijeru kao pisac viceva pedesetih godina u New Yorku.

O omiljenosti poznatog producenta i režisera svjedoče i brojni izrazi žaljenja kolega iz filmske industrije koji su se oglasili na Twitteru ili priopćenjima.