POSVEĆEN ZEMLJAMA BALKANA

Umjetnički festival Culturescapes u Hrvatskoj

12.09.2013 u 14:22

Bionic
Reading

Ovogodišnji program festivala Culturscapes koji će trajati od 19. listopada do 13. prosinca 2013. posvećen je zemljama Balkana, a Hrvatska kao nova zemlja-članica Europske unije bit će u fokusu pažnje

Culturescapes je umjetnički festival koji se od 2002.  održava u Švicarskoj s ciljem približavanja stranih kultura švicarskoj javnosti. Dosad se na festivalu predstavilo devet zemalja i jedan grad.

Na konferenciji za medije o festivalu su govorili osnivač i izbornik Jurriaan Cooiman, zamjenik ministrice kulture RH Berislav Šipuš, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Švicarske u Hrvatskoj Denis Knobel te sudionica programa festivala Nataša Rajković

'Format projekta vrlo je zanimljiv. Festival nema desetljetnu povijest, ali ima neobično bogat program. Ovdje je vrlo važna i komponenta reciprociteta: nas će posjetiti švicarski umjetnici, a naši će dobiti uvid u stanje švicarske kulture', kazao je Šipuš

Denis Knobel istaknuo je veliku ulogu Švicarske u regiji te dobar odabir trenutka za ostvarivanje suradnje u umjetničkim projektima, nakon što je Hrvastka postala članica Europske unije.

Jurriaan Cooiman predstavio je program festivala.

Hrvatski će skladatelji tijekom listopada biti na rezidencijalnom boravku, a Goran Škofić u Kunst iaab Baselu postaviti izložbu na kojoj je radio u švicarskom Centru za suvremenu umjetnost NAIRS.

Mlada redateljica Ivna Žic u suradnji s Natašom Rajković postavit će kazališni komad 'Nostalgija', predstava 'Mrzim istinu!'Olivera Frljića bit će izvedena u četiri švicarska kazališta, a Saša Božić, Petra Hrašćanec i Petra Zanki gostovat će u kazalištu Roxy u Birsfeldenu.

Program u Švicarskoj između ostalog obuhvaća koncerte Cantus Ansambla, Dječaka, Tamara Obrovac Transhistria Ensemblea i orguljaša Pavla Mašića, kao i čitanja Borisa Dežulovića, Daše Drndić i Dubravke Ugrešić.

Drugi dio programa obuhvaća gostovanja švicarskih umjetnika u Hrvatskoj: mlada performerica Michaela Müller bit će na rezidencijalnom boravku u Studentskom centru u Zagrebu u kojemu će se održati i performansi Borisa Nikitina i Martina Schicka.

Christoph Marthaler postavit će svoj komad 'King Size' u ZKM-u, a u glazbenom dijelu gostovat će dva jazz trija, Lucien Dubuis Trio i Ronin Nika Bärtscha i orguljaš Felix Pachlatko koji će održati koncert u zagrebačkoj Crkvi sv. Marka.

Uz umjetnike iz Hrvatske na 15 lokacija širom Švicarske, predstavit će se i umjetnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Slovenije.