T. MILOVAC O SPOMENIKU VATROGASCIMA

Umjetnici su postigli komične i slabe rezultate

  • Autor: Sanja Fligić
  • Zadnja izmjena 23.02.2010 11:47
  • Objavljeno 23.02.2010 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Iako je zbog tragičnog konteksta izložbe idejnih prijedloga za spomenik poginulim vatrogascima na Velikom Kornatu bilo teško pronaći sugovornika voljnog da prokomentira radove, profesor povijesti umjetnosti i zamjenik ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti Tihomir Milovac za tportal.hr kazao je što misli o idejama te smatra li da je odabrano pravo djelo

Na natječaj Ministarstva kulture prijavilo se dvadeset umjetnika, a najboljim radom proglašen je prijedlog arhitekta Nikole Bašića jer se, kako stoji u obrazloženju Prosudbenog povjerenstva, u potpunosti stopio s karakterom ambijenta.

Pobjednički rad zadarskog arhitekta Nikole Bašića sastoji se od dvanaest kamenih nakupina u obliku križa. Što mislite o njemu?

Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica u Muzeju Mimara

'Teško mi se uopće odvojiti od konteksta i tragedije koja je prethodila djelima. Smatram da su svi radovi vrlo decentni. Vidljivo je da su se umjetnici saživjeli s tragedijom i uložili trud da daju svoj odgovor na tako tragičan događaj.'

Pobjednički rad arhitekta Nikole Bašića ponajbolji je od pristiglih na natječaj i očito je to ocjenjivačkom sudu bilo prepoznatljivo. Rad dobro korespondira s pejzažom, odlično koristi likovno iskustvo okoliša i upotrebom tradicionalnog građenja kamenog suhozida upravo s lokaliteta Kornatskog otočja stvara dobru 'lendartističku' kompoziciju.

Ozbiljni nedostatak rada je inzistiranje na simboličkom obliku križa koji se, istina, ovdje može shvatiti kao simbol patnje, a manje kao simbol kršćanstva. Premda se simbol križa u kršćanskoj tradiciji i njenom kulturnom krugu najčešće povezuje s obilježjem nečijega groba, ovdje zbog velikih, predimenzioniranih gabarita i položenosti na tlo Bašićeva skulptura nema, što je dobro, karakter groblja, za razliku od većeg broja drugih natječajnih radova.

Kako biste po pitanju umjetničke vrijednosti ocijenili sve pristigle radove?

Nakon pregleda natječajnih radova generalni dojam je da je hrvatska spomenička, a i pejzažna skulptura u nezavidno lošem položaju. Koristeći tradicionalni format skulpture umjetnici nisu postigli ozbiljne, već doslovno komične i umjetnički slabe rezultate.

Prilična je bila zbunjenost umjetnika, ali i inicijatora ovakvih natječaja. Poruke koje dolaze iz ovih uradaka likovno su otrcane, a etički nemušte. Nikom očito nije bilo jasno što i za koga to rade pa su bila moguća doista začuđujuće slaba umjetnička rješenja, od doslovno izgorenih ljudi, techno groblja s bujnim zelenilom (valjda simbola oaze u pustinji), pseudoranokršćanskog hibrida nadgrobne stele i stećka, potom raznih simboličkih oblika od prepolovljenog jajeta, plamtećeg križa, ptica, krila, narezanih kamenih blokova, raznih grobljanskih kapelica i vrata/prolaza, valjda iz ovog u onaj svijet, zlatnog kamenja s imenima, godinama rođenja i smrti poginulih, pobacanog po kornatskom kamenjaru, koji valjda trebaju biti simboli 'zlatnih dečki'. Doista poražavajuće!

Imate li svog favorita među prijavljenim radovima?

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Držim da niti jedan od predloženih radova nije odgovorio na iznimno provokativan zadatak, i to iz jednostavnog razloga jer kipari nisu razumjeli ili nisu htjeli razumjeti kontekst ovog nesretnog događaja.

Očito su pokušali izbjeći, što se i vidi iz priloženih radova, bilo kakvu angažiranu poziciju, što se od umjetnika ne očekuje, upravo obrnuto. I javnost bi takvu angažiraniju poziciju sigurno podržala.

Naime, ilustracija takve potrebe je i komentar jednog od rođaka poginulih koji je doista jedinstveno reagirao na predložena djela rekavši da nam ne trebaju nikakva spomen-obilježja već rezervoar za vodu. To je doista osviješten prijedlog i u duhu suvremene umjetnosti, a mogao bi biti odličan način obilježavanja sjećanja na nemili događaj na Kornatima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi