'zaustavite putina odmah!'

Umjetnici s obje strane: Ovo nije specijalna operacija nego invazija. Putin uništava naciju s vlastitom kulturom, poviješću i jezikom

25.02.2022 u 13:55

Bionic
Reading

Otkako je planula ruska agresija na Ukrajinu, umjetnici, novinari i kulturnjaci s obje strane izlaze s porukama mira

Svijetom je odjeknula i ostavka ravnateljice jednog državnog kazališta u Moskvi, Elene Kovalskaye, koja je u četvrtak javno nazvala ruskog predsjednika Vladimira Putina 'ubojicom' te objavila da se povlači sa svoje dužnosti u znak prosvjeda zbog ruskog napada na Ukrajinu.

- Ne mogu raditi za ubojicu, ne mogu dopustiti da me on plaća - napisala je Kovalskaya, inače ravnateljica kazališta Meyerhold, na svom Facebook profilu. Za profilnu fotografiju, kao i mnogi njeni kolege, izabrala je staviti crni kvadrat, simbol protesta protiv rata.

Ruski PEN centar: Kažemo NE ratu!

Ruski PEN centar reagirao je i prije same ruske na invazije na Ukrajinu, na dan kada je Putin priznao separatističke ukrajinske regije.

"Mi, pisci i novinari moskovskog PEN-a, osjećajući da smo taoci odluka ruskih vlasti o Ukrajini, izražavamo svoju izuzetnu zabrinutost zbog politike otkidanja dijelova ukrajinskih teritorija i ruskog priznanja separatističkih formacija DPR i LPR kao neovisnih Država. Nakon uključivanja Krima u sastav Ruske Federacije, što je izazvalo izrazito negativnu međunarodnu reakciju, ruske vlasti su nastavile liniju oživljavanja SSSR-a, okružujući se na taj način odvojenim satelitima (Abhazija, Južna Osetija, Pridnjestrovlje). Svaki sukob na ovim prostorima prouzročio je smrt stotina ljudi, gubitak ljudskih veza, uništavanje kuća, gubitak imovine ljudi. To je dovelo do golemih ljudskih katastrofa i kulturne katastrofe te je značajna prijetnja europskom miru. Svijet je na rubu globalne tragedije: novi sukob u srcu Europe mogao bi dovesti do nepopravljivih posljedica i smrti stotina tisuća nevinih ljudi. Ne može biti slobodne i demokratske Rusije bez neovisne Ukrajine. Kažemo NE ratu!", stoji u priopćenju kojega je još prije dva dana potpisala Natalia Ivanova, predsjednica Moskovskog vijeća PEN-a.

I poznata TV lica istupaju protiv Putina

Poruke protiv ruske agresije na Ukrajinu poslala su i neka poznata ruska televizijska lica: komičar i voditelj Ivan Urgant, voditeljica Ksenia Sobčak i novinarka Elena Černjenko. Njihovi istupi pogotovo dobivaju na težini ako uzmemo u obzir činjenicu da je dobar dio ruskih medija pod izravnom kontrolom države i autokratske Putinove vladavine.

Još jedna ruska tlevizijska zvijezda, komičar Maxim Galkin na svom je Instagramu napisao kako je cijelo jutro proveo na telefonu s prijateljima i rođacima u Ukrajini. 'Ne može biti opravdanja za rat. Ne ratu!' napisao je.

Antiratne poruke stižu i od popularnih mladih Rusa. Reper Oxxxymoron, kojeg na Instagramu prati više od dva milijuna ljudi, podijelio je sa svojim fanovima da iz protesta prekida svoju veliku turneju po Rusiji. U naredna dva tjedna trebao je nastupati u Sankt-Peterburgu i u Moskvi, a sve karte već su bile rasprodane.

"Danas neću bacati uobičajene fraze kako sam za mir i protiv rata, svi uvijek govore da su za mir i protiv rata, ali to ih ne sprječava da pokreću invazije. Želim reći kako sam protiv ovog konkretnog rata koji Rusija vodi protiv ukrajinskog naroda. Vjerujem da je to katastrofa i zločin," rekao je popularni reper uživo na Instagramu.

Reperi Kasta, Shym, Vladi, Khamil i Zmey napisali su na Vladijevom Instagramu zajedničku poruku uz fotografiju crnog kvadrata u kojoj ističu da su potreseni ruskim napadom na Ukrajinu.

"Ovakva vojna agresija nema nikakvog opravdanja. Kategorički odbijamo podržati ovu 'vojnu operaciju', koja je ustvari rat." Dodali su i kako vladajući žele da svijet misli da većina Rusa podržava rat s Ukrajinom, no da to zapravo nije točno.

Ukrajinski pisac Andriy Lyubka: Neću ići u rat

Lyubka je ukrajinski pjesnik, romansijer, pripovjedač i esejist. Završio je Vojnu školu i ukrajinsku filologiju te balkanske studije u Varšavi. Objavio je tri knjige pjesama, dvije knjige priča, tri knjige eseja, tri romana i desetak knjiga prijevoda, sa srpskog, hrvatskog i poljskog. Roman Karbid mu je ušao u uži izbor za najboljih pet knjiga godine po izboru BBC Ukrajine.

I dok su svjetski mediji tek javljali o mogućnosti napada ruske vojske na Ukrajinu, Divlji teatar u Kijevu planirao je izvođenje kazališne prestave Karbid, napravljene po motivima njegova spomenutog romana. No, rat je počeo, ruski agresor već je u Kijevu i predstava je otkazana, kao i sav redovan život. Lyubka je nedavno dao intervju za politika.rs, u kojemu je otvoreno rekao kako ne želi ići u rat.

"Vi ste potencijalni ukrajinski vojnik u potencijalnom ukrajinsko-ruskom ratu većih razmjera. Kako biste opisali istinski patriotizam danas, u ova burna vremena za Ukrajinu?" upitao ga je novinar Politike Nikola Šanta.

"Nažalost, sada živimo u situaciji da svakog trenutka može početi rat i onda će doći do mobilizacije, pod koju ću i ja potpasti. Da budem iskren, plašim se toga, ne želim ići u rat, neću ubijati i ne želim umrijeti. Ali tako se danas osjećaju svi, ne samo pisci, već svi muškarci u Ukrajini. Njihove žene i majke ne mogu spavati jer i one razmišljaju o tome. Nitko normalan ne želi rat. U Ukrajini nema herojskog žara, kažu – mi smo spremni na sve, ničega se ne bojimo! Ne, nismo spremni, bojimo se, hoćemo živjeti, ali ako agresor napadne, mi ćemo se braniti, borit ćemo se jer drugog izlaza nema. Čini mi se da u Istočnoj Europi postoji stereotip o heroju koji je otišao u rat i poginuo za svoju domovinu. Ovaj stereotip trebamo mjenjati, jer heroj nije onaj koji je ginuo za domovinu, već onaj koji živi za nju, koji radi, gradi, sadi, rađa i obrazuje ljude – on je pravi heroj! I volio bih da budem takva osoba", govorio je tek dan ili dva prije ruske invazije ukrajinski pisac Andriy Ljubka za Politiku.

Ruski pisac Viktor Jerofejev: Naš se car uopće ne boji Europe

Ruski pisac Viktor Jerofejev za Deutsche Welle napisao je jučer kolumnu u kojoj Putina naziva "carom mangupa".

"Ukrajinom sada, prema Putinu, vladaju neonacisti i nacionalisti, a narod je bratski, oni su – mi. Jedino je problem što bismo morali u krajnjem slučaju da ih ubijamo. Ipak postoji pojam nečovječnost. I u ime trijumfa 'Ruskog svijeta', ruske imperije i pravde, sudbina Ukrajine i Bjelorusije je u Putinovim rukama. Kakva je to pravda?' pita se Jerofejev, koji živi u Moskvi i glasni je kritičar Putina, u svojoj kolumni.

(...)

"Da sam ja u europskim strukturama odlučivanja, rekao bih: dajte Ukrajini što prije mogućnost da pristupi Europskoj uniji. To bi bila realna pomoć u sadašnjoj situaciji. Ali na Putinovu veliku radost, to je malo vjerovatno. Ukupno negodovanje Zapada će se polako sleći kao prašina. Opet će početi nove debate o Sjevernom toku 2 i opsegu poprilično spornih ekonomskih sankcija.

Naš se car uopće ne boji Europe..." piše Jerofejev u svojoj kolumni koja je u cijelosti dostupna na ovoj poveznici.

Ukrajinski umjetnici: Zaustavite Putina odmah!

"Danas smo prije svega građani, a ne umjetnici", rekao je na dan ruske invazije Serhiy Zhadan, ukrajinski pisac za DW.

"Mi smo jedna država i jedan narod, podržavamo našu vojsku, svi moji kolege odlaze na front kao dragovoljci. Ali vrlo dobro razumijemo da je sadašnja situacija prijelazna; može se mijenjati iz dana u dan. Naravno, svi se nadamo da se ovaj rat neće proširiti dalje. Iako mi je drago da su neki ruski umjetnici zauzeli jasan stav, njihov glas nema šanse da se čuje. Imam mnogo dugogodišnjih prijatelja, uključujući umjetnike i pisce koji zapravo vjeruju da Ukrajina želi napasti Rusiju i slično – tako da je Putinova propaganda već imala svoj učinak," rekao je Zhadan također.

Dirigentica Oksana Lyniv za DW je istaknula kako se Putina mora zaustaviti.

"Putinove prave namjere su napokon jasne i otvorene", rekla je DW-u Oksana Lyniv.

"On želi uništiti neovisnu državu, naciju s vlastitom kulturom, vlastitim pismom, vlastitim jezikom i poviješću, svojim umjetnicima, vlastitim identitetom. Naš razvoj kao europske države, za koju smo radili 30 godina od neovisnosti i koja je s Majdanom nanijela visoku cijenu, u akutnoj je opasnosti. Sada je svijet vidio pravo lice Putinove Rusije, koja je, nažalost, daleko od samoproglašene idealne slike zemlje umjetnosti i humanizma. Na početku smo imali aneksiju Krima, koja je bila osuđena u cijelom svijetu. Sada Putin cilja na cijelu Ukrajinu. U desetljećima svoje vladavine diktator je izgradio policijsku državu u Rusiji. Ali u Ukrajini, takvo što ne bi uspjelo. Svi oni koji su i dalje uljuljkani u postsovjetska sjećanja i dive se 'bratskom narodom' sada su dobili poziv na buđenje. Pravi brat ti ne dolazi s puškom i ne čeka ti na vratima - to radi samo ubojica. Sada je vrijeme da cijeli svijet dokaže koliko im vrijede lekcije iz dvaju svjetskih ratova kako bi spriječili krvavu bitku usred Europe," rekla je Oksana Lyniv.

Pisac Andrij Kurkov pita se: Umjetnici iz Europe i SAD-a, gdje ste?

"Sljedeća dva tjedna će odlučiti čime će se cijela ova priča završiti - ili neće. Za to će ključna biti reakcija Europske unije i velikih industrijaliziranih zemalja na Putinovo priznanje tzv. separatističkih republika u istočnoj Ukrajini. Jasno, reakcija bi natjerala Putina da ili potpuno prestane ili barem uzme dugu pauzu od svojih daljnjih postupaka. Nažalost, kao pisci i umjetnici općenito, imamo manje utjecaja na situaciju nego što su to imali naši kolege tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata. Napisana, izgovorena riječ je izgubila na težini. Međutim, to ne znači da treba šutjeti. Dakle, nama je u Ukrajini već važno da postoji otvoreno pismo ruskih umjetnika ili izjava ruskog PEN centra. Mogu samo reci: Konačno! Jer rat Rusije protiv Ukrajine traje već osam godina. Ono što mi nedostaje je jasno pozicioniranje vodećih umjetnika iz drugih zemalja svijeta. Gdje su glasovi umjetnika iz Francuske, Njemačke, SAD-a? Na umjetnicima je da uzdrmaju svoje vlade. Jer političari očito još nisu shvatili koliko je ovo što se sada događa opasno za sve nas," rekao je Kurkov za DW.