NEMA POLEMIKE U SPLITU!

Umjetnici ne žele maknuti svastiku, Baldasar zatvorio izložbu

05.10.2015 u 09:55

Bionic
Reading

Skupna izložba konceptualnih umjetnika 28. splitski Adria Art Annale zatvorena je u petak samo dan nakon otvorenja zbog izloženog rada koji sadrži simbol svastike

Odluku o zatvaranju izložbe, javlja HRT, donijeli su nova ravnateljica Muzeja grada Narcisa Bolšec Ferri, koja upravlja Podrumima Dioklecijanove palače, i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, a on sporni rad smatra neprimjerenim i nezakonitim te misli da ga treba maknuti.

Dok se likovni umjetnik Matko Trebotić, braneći djelo, pita 'kakva je to umjetnost koja ne provocira', autori objašnjavaju da čak nisu htjeli provocirati, nego upozoriti na svastiku kao drevni džainistički simbol nenasilja.

Rad ne žele ukloniti, a gradonačelnik Baldasar ne želi polemike u gradu o tome je li riječ o svastici ili umjetničkoj interpretaciji pa je sa željom da se izbjegnu incidentne situacije pred zaključana vrata izložbe postavio zaštitara.

Društveno angažirani, umjetnici Adria Art Anala već desetljećima promiču vrijednosti dijaloga i kritičkog razmišljanja. Izložbom poručuju: represija i zabrane ne rješavaju probleme.