'JUKEBOX' U LAUBI

Umjetnice plešu kako vi svirate

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Posjetitelji Kuće LAUBA 21. i 22. rujna imaju priliku u specijalno dizajniranom džuboksu, od 15 ponuđenih glazbenih brojeva, izabrati omiljenu pjesmu, a dvije plesačice izvest će svoj plesni odgovor na njih

Renomirana koreografkinja Ksenija Zec (višestruko nagrađivana brojnim nagradama u zemlji), na poziv umjetničkog tima LAUBE i inicijativu kustosice Vanje Žanko, kreirala je multimedijalni projekt koji na uzbudljivi način spaja likovnu i plesnu umjetnost kroz interaktivni susret plesača i posjetitelja Kuće LAUBA.

U trajanju tri mjeseca određenog postava, jednom tjedno u cjelokupnom radnom vremenu, plesačice izvode plesni performans prostorno definiran u odnosu na recentni postav umjetničke galerije. Takav koncept subvertira konvencionalno trajanje izvedbe, njezinu definiciju i oblik.

Uz Kseniju Zec i dramaturga Sašu Božića, projekt koreografski i izvođački potpisuju trenutno dvije najzanimljivije plesačice hrvatske suvremeno-plesne scene: Petra Hrašćanec i Nikolina Bujas Pristaš. Instalaciju Jukebox napravio je perspektivni mladi kipar Igor Ruf, transformirajući ritualni objekt pop kulture u izazovnu instalaciju koja propituje odnos intimnog odabira naspram kolektivne memorije slušanja.

U nekim davnim vremenima džuboks je predstavljao rog obilja koji je omogućavao da se ubacivanjem novčića pokrene javno, zajedničko slušanje glazbe po osobnom izboru - privatni ukus pokretao je javne 'poroke' (slušanje glazbe, plesanje, kodirano slanje poruka nazočnima).

U svojem plesnom projektu koreografi i plesačice poigravaju se različitim značenjima džuboksa. Šireći korisnikove opcije (omogućujući posjetiteljima ne samo da izaberu pjesmu, nego da uz nju dobiju i prateću plesnu izvedbu dviju plesačica) kao da ukazuju na dvostruke, proturječne slojeve slobode i izabiranja.

Širenje naših izbora, čak i kad je interaktivno i 'veselo', uvijek podrazumijeva da nečija tuđa živa tijela moraju izvršavati naše naredbe: iako plesačice žele ispuniti naše želje i svi su sretni i zadovoljni, u podtekstu kao da se ipak skriva 'neugodan' odnos naredbodavca i izvršitelja, prisutan u svakom ugovoru 'ispunjenja želja'.

Možda je riječ o komentaru na odnose u suvremenom kapitalizmu, kada svi inzistiraju na ispunjenju želja, a sloboda i izbori plaćaju se autoritarnim odnosima, a možda je ponajprije riječ o duhovitoj i dirljivoj interaktivnoj dosjetki i radosnom plesnom performansu. Možete prosuditi sami ako dođete na otvorenje performansa u Laubi, koje će se održati 21. i 22. rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi