'JUVENES TRANSLATORES'

Učenik iz Splita među najboljim mladim prevoditeljima Europe

02.02.2018 u 14:21

Bionic
Reading

Europska komisija objavila je u petak imena 28 pobjednika natjecanja u prevođenju Juvenes Translatores, a najboljim mladim prevoditeljem iz Hrvatske proglašen je učenik trećeg razreda Prirodoslovne tehničke škole iz Splita Ante Kuvačić

Natjecanje je održano jedanaesti put, u organiziraciji Glavne uprave za pismeno prevođenje Europske komisije, a sudjelovalo je 3348 srednjoškolaca iz cijele Europske unije.

Svih 28 pobjednika, po jedan iz svake države članice, bit će pozvano u Bruxelles 10. travnja, kada će im povjerenik Günther H. Oettinger, nadležan za proračun i ljudske resurse, uručiti nagrade i diplome.

'Učenje jezika ključna je vještina za karijeru i osobni razvoj, a upravo je višejezičnost kvaliteta koja nas definira kao Europljane', izjavio je Oettinger u povodu objave rezultata natjecanja, čestitajući dobitnicima.

'Pohvalno je što ste prihvatili izazov i dokazali svoj talent na sva 24 jezika EU-a', istaknuo je.

Učenici su prevodili tekstove o šezdeset godina Europske unije, a mogli su odabrati bilo koju od 552 moguće kombinacije službenih jezika EU-a.

Na ovogodišnjem natjecanju bile su 144 jezične kombinacije, među kojima i prijevodi s poljskog na finski, s češkog na grčki i s mađarskog na rumunjski.

Hrvatski su učenici tradicionalno najviše prevodili s engleskog i njemačkog jezika, a hrvatski kao jezik izvornika ove se godine, osim u kombinaciji s engleskim i njemačkim, pojavio i u kombinaciji s nizozemskim, slovenskim i slovačkim.

Svi su natjecatelji prevodili na jezik kojim najbolje vladaju ili na svoj materinski jezik, kao što to čine i službeni prevoditelji u institucijama EU-a.

Hrvatsku je ove godine predstavljalo 50 učenika iz 11 škola. Naime, prema pravilima natjecanja, broj škola koji sudjeluje iz svake države članice jednak je broju zastupničkih mjesta te zemlje u Europskom parlamentu, a svaka škola ima pravo prijaviti dva do pet učenika. Prijavljivati se mogu samo srednje škole, a koje će škole i sudjelovati u natjecanju određuje se elektroničkim ždrijebom.

Osim splitske Prirodoslovne tehničke škole, ove su godine na natjecanju sudjelovale požeška Ekonomska škola, Gimnazija Matija Mesić iz Slavonskog Broda, Gimnazija Gospić, zagrebačka Prva gimnazija, Prva riječka hrvatska gimnazija, Srednja škola Ivan Seljanec iz Križevaca, Srednja škola Buzet, Srednja škola Koprivnica, Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića iz Ploča i Tehnička škola Karlovac.

Hrvatski učenici natječu se od 2013. godine, a dosadašnji su pobjednici bili Ivana Busch iz zagrebačke XVI. gimnazije, Luka Planinić iz Pazinskog kolegija, Katarina Zornada iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina i Petra Nimac Kalcina iz splitske III. gimnazije.