DOBRE VIJESTI

Europska komisija odobrila potporu za sanaciju Uljanika, radnicima stižu plaće

22.01.2018 u 16:50

Bionic
Reading

Europska komisija odobrila je državnu potporu za Uljanik, što bi moglo spriječiti i štrajk koji je najavljen u tom brodogradilištu

Europska komisija zaključila je da je plan Vlade da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja, izvijestili su iz EK.

Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: 'Državno jamstvo Republike Hrvatske pomoći će brodogradilištu Uljanik da nastavi s radom i zadrži 1800 radnih mjesta za vrijeme izrade pouzdane strategije za restrukturiranje kojom će si osigurati budućnost. Stoga smo danas odobrili to jamstvo. Planom restrukturiranja mora se osigurati dugoročna održivost tog društva bez stalne javne potpore kako bi se trajno sačuvala radna mjesta u Istri.'

Podsjetimo,  stotinjak radnika Uljanika u ponedjeljak ujutro samoincijativno se uz povike 'Upravo odlazi'  okupilo pred upravnom zgradom brodogradilišta iskazujući nezadovoljstvo neisplatom plaća za prosinac i božićnica, a strahujući za budućnost tvrtke tražili su i odlazak uprave.

  • +7
Brodogradlište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Ovisno o vijestima iz Bruxellesa i raspoloženju radnika, konačnu odluku o tome kreću li radnici Uljanika u utorak u štrajk ili će se on odgoditi za nekoliko dana donijet će tijekom dana štrajkaški odbor.

Vlada je na sjednici 11. siječnja ovlastila Ministarstvo financija da u ime RH izda državno jamstvo u iznosu od 96 milijuna eura za kreditno zaduženje Uljanika radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije  Jamstvo postaje aktivno tek odobrenjem  Europske komisije.