kulturni vodič

U Zagreb stiže raspjevani Beograd i kraj svijeta u tri čina

13.05.2024 u 14:33

Bionic
Reading

Za ovaj smo vam tjedan pripremili dvije promocije knjiga, jedan festival, jedan koncert i kazališnu predstavu

Utorak, Booksa i Knjižnica Bogdana Ogrizovića

Utorak u Zagrebu rezerviran je za dvije promocije knjiga. Od 19 sati u Booksi teoretičarka Irena Šentevska će u razgovoru s kritičarem Leonardom Jurićem predstaviti svoju knjigu 'Raspevani Beograd: urbani identitet i muzički video', intrigantnu studiju koja se može primijeniti i na Zagreb. Nešto bliže strogom centru, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, od 20 će sati promociju svoje nove knjige 'Noćni portir' imati pisac i urednik Drago Glamuzina, a na promociji će govoriti Đurđica Čilić, Zoran Ferić i Ivica Prtenjača. Semezdin Mehmedinović je o knjizi napisao: 'Neke knjige uznemiravaju, a 'Noćni portir' umiruje. Na neobičan i teško objašnjiv način ova knjiga je utješna. Nakon njenog čitanja povjeruješ da život, čak i u ovako nesretnom svijetu kakav je naš današnji, ima smisla.' Lokacije obje promocije su blizu, stignete na oba događaja.

  • +9
Irena Šentevska Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Srijeda, Zagrebački plesni centar

Queer Zagreb svoju tradicionalnu sezonu otvara instalacijom 'Tvoja zemlja' Arijane Lekić-Fridrih te predstavom 'The Love Behind My Eyes', koja je dio trilogije 'Love' Alija Chahroura, a bavi se različitim mitovima o ljubavi i strasti temeljenim na arapskom nasljeđu. Predstava je inspirirana arapskom pričom, koja govori o tragičnoj i zabranjenoj ljubavi između Mohameda Bin Daouda, teologa, učenjaka i pravnika, i Mohameda Bin Jamee, mladića iz Isfahana. Mnoge su priče arapskog nasljeđa neispričane, poput ove o dvojici ljubavnika koji su živjeli u društveno i religijski kompleksnim vremenima. Predstava također istražuje pjevanu lirsku poeziju u prvom licu, umjetničku formu koja naglašeno muzikalnim stihovima prenosi snažne osjećaje. Ovdje je opjevana ljubav, u svoj njenoj složenosti i odnosu ljubavnika. Čitav program možete provjeriti ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Četvrtak, Samobor

Od četvrtka 16. do nedjelje 19. svibnja Samoborce i njihove goste očekuje raznovrstan program nadahnut planinama: predstavljanja knjiga i razgovori s autorima, izložbe, radionice za djecu i odrasle, izleti, prodajna izložba knjiga, glazbeni nastupi i ekskluzivni sadržaji. Organizator festivala, izdavačka kuća Libricon iz Zagreba i Pučko otvoreno učilište Samobor kao suorganizator pozivaju sve na čitanja u samoborskom Centru za mlade Bunker i hodanja po okolnom gorju, uz najavu da će treće Brdo biti najveće dosad. Detalje o programu potražite ovdje.

Petak, Kontesa

Kozmodrum je osnovan 2015. godine, a glavna ideja bila je spojiti jazz i klupsku glazbu. Radi se o projektu Janka Novoselića kojem su se pridružili stalni suradnici Ivan Kapec, Goran Delač, Elvis Penava i Hrvoje Galler. Na samom početku stvaranja, ablum 'Na Tragu Satelita' bendu je donio pohvale publike i struke. Struka je dodatno prepoznala rad benda 2018. godine kad za album 'Gravity' osvajaju Porin za najbolji album alternativne i klupske glazbe. Najnoviji album 'Kozmodrum' nastavlja miksati različite glazbene stilove te ga sviraju radijske postaje širom svijeta među kojima se posebno ističe BBC Radio 6. Ulaznice su dostupne po cijeni od 10 eura putem sustava Entrio. Žarište je predstavilo i opciju grupnih ulaznica za društvo; kupovinom četiri ulaznice platit će se vrijednost tri.

Izvor: Društvene mreže

Subota, ZKM

'Kraj svijeta u tri čina', kazališni omnibus sastavljen od tri dijela ('Pod suknjom', 'Aktivistice' i 'Svijet zaslužuje kraj svijeta') priča je o otporu i ženskoj osveti koja se događa onkraj patrijarhata i koja sublimira snagu ženskog iskustva od prasvijeta do danas. Predstava je nastala kao koprodukcija ZKM-a, BDP-a i SNG Maribor. Svoju prvu premijeru imala je pred beogradskom publikom koja ju je ispratila na nogama i višeminutnim gromoglasnim pljeskom i ovacijama. Pretpremijera je na rasporedu u četvrtak, premijera u petak, a redovite izvedbe su predviđene za subotu i nedjelju. Ulaznice se mogu nabaviti ovdje, a ZKM časti gledatelje s 25 posto popusta za izvedbe u subotu i nedjelju - sve što treba je unijeti kod 'ZKM335' prilikom kupovine ulaznica.

'Kraj svijeta u tri čina' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dragana Udovičić