ARHITEKTURA&AKTIVIZAM

U Veneciju putuje Pulska grupa

28.03.2012 u 16:10

Bionic
Reading

Pulska grupa izabrana je za hrvatske predstavnike na 13. međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji kao odgovor na temu Bijenala 'Common Ground', s obzirom na to da je njihov rad izrazito bitan za pokušaj nalaženja rješenja za slijepu ulicu u kojoj se struka našla, rekao je Tomislav Pavelić, povjerenik hrvatskog nastupa na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture

Bijenalna izložba u Veneciji održat će se od 29. kolovoza do 25. studenog, a Hrvatska će izlagati u prostorima Arsenala. Ovogodišnju temu 'Zajednička osnova' zadao je britanski arhitekt David Chipperfield, izbornik ovogodišnje izložbe, a njome se promišlja složena kulturna, komunikacijska i fizička uvjetovanost arhitekture.

Povjerenik hrvatskog nastupa prvi put je izabran na natječaju Ministarstva kulture i Udruženja hrvatskih arhitekata što Pavelić drži svojevrsnom naznakom moguće dobre buduće prakse.

Po njegovim riječima, raspravu o 'zajedničkom tlu' arhitektonske djelatnosti koja je izgubila društvenu relevantnost potrebno je vratiti na sam početak, zajednički nazivnik, odnosno ljude, a Pulska grupa, tražeći zajednički nazivnik društva i arhitekture i djelujući lokalno, arhitektonskoj djelatnosti vraća izgubljeni društveni kredibilitet.

Nisam namjeravao ponuditi gotov proizvod, bez obzira što ga Pulska grupa ima, nego iskoristiti tu priliku za stvaranje čvrste baze za istraživanje o tome što je naša, trenutno ne baš presretna, realnost, istaknuo je Pavelić. Pulska grupa bavi se lokalnim problemima koje njezini članovi nemaju samo kao arhitekti, nego i kao građani, ona ispituje svoju realnost što je temelj kredibiliteta za njihovu djelatnost, dodao je.

U projektu će sudjelovati i fotograf Boris Cvjetanović, koji se sustavno bavi temom ljudi, grada i prostora, Siniša Labrović koji putem performansa propituje mogućnost uključivanja u bitne društvene procese te filmski dokumentarist, redatelj Igor Bezinović.

Iva Marčetić iz Pulske grupe njihov izbor za Veneciju smatra iznimnim priznanjem svima koji ustraju u tome da od Pule stvore neposredni demokratski prostor. Napomenula je kako Pulska grupa taj izbor posvećuje svim angažiranima u sličnim situacijama kao što je problematika pulske četvrti Muzil kojom se oni bave, odnosno onima koji su sudjelovali u akcijama u Varšavskoj, na Srđu i Marijanu.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda Krešimir Rogina, ustvrdio je kako je Pavelić pogodio temu izložbe s društvenim kontekstom i konkretnom arhitektonskom situacijom, na teritoriju koji zahtjeva određene intervencije i korekcije, a značajno je i što je riječ o sredini izvan Zagreba.

Pavelićev koncept izabran je između prijedloga 'Project Zagreb 2.0. – geopolitička i disciplinirana - Zajednička osnova' (povjerenici Eve Blau i Ivan Rupnik), 'Tape/Net/Tuff, eksperimentalne prostorne instalacije' dizajnerske grupe Numen/For Use (povjerenica Ivana Radenović) i 'Think Space / Misli prostor' (povjerenici su tim programa Think Space Past Forward).