MINISTRICA KULTURE KOD STANKOVIĆA

'U mom sukobu interesa nije bilo moralnih propusta'

30.09.2013 u 09:15

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić gostovala je kod Aleksandra Stankovića u 'Nedjeljom u 2', odgovorivši na pitanja o trakavici oko zagrebačkog HNK, vlastitom sukobu interesa, stanju u HNS-u i po čemu želi biti zapamćena u politici

'Ministar ili ministrica kulture treba se baviti cijelom Hrvatskom, raditi na tome da kultura bude dio svakodnevice ljudi', izjavila je na početku svojeg gostovanja u 'Nedjeljom u 2' Andrea Zlatar Violić, koja je na čelo Ministarstva kulture došla u vladi premijera Zorana Milanovića. Zlatar je odmah naglasila da svoj posao vidi u tome da 'pomogne ljudima doći do kulture ili im je donijeti ako sami to ne mogu', govoreći u tom kontekstu o digitalizaciji kina diljem Hrvatske, jednom od projekata koje njezino ministarstvo realizira.

'Kultura nije samo 10-15 institucija', istaknula je Zlatar, rekavši da ima dosta problema u financiranju kulture, što je u realnosti odgovornost Ministarstva kulture i gradova, dok su županije sa samo četiri posto sredstava uključene u taj proces. Obećala je i da se dio koji se iz godišnjeg BDP-a izdvaja za kulturu (prilično mizernih 0,64 posto) neće više smanjivati te je istaknula da za kulturu ipak ima i više novca, kroz suradnju s drugim ministarstvima, primjerice Ministarstvom turizma s kojim se zajedno radi na obnovi hrvatske kulturne baštine.

Ipak, jedna od kulturnih institucija koja je u žarištu javne pažnje svakako je zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište, oko čijeg vodstva se Ministarstvo kulture i Grad Zagreb ne mogu dogovoriti. Ministrica Zlatar je najavila da će se trakavica oko intendanta razriješiti u sljedeća dva tjedna te da je spremna na pregovore s Gradom Zagrebom oko vršitelja dužnosti intendanta, ponovivši i svoje kandidate – Svebora Sečaka i Sanju Ivić. 'Nije to cirkus, nego teška priča', konstatirala je Zlatar odgovarajući na optužbe gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, dodavši da 'ne može popustiti političkim i klijentelističkim pritiscima' oko toga tko bi trebao voditi zagrebački HNK. Ipak, Zlatar Violić je priznala da je pogreška njenog ministarstva bila u tome što su 'podcijenili mogućnost sukoba' oko toga, no sada bi sve trebao riješiti promijenjeni Zakon o kazalištima. 'Promijenili smo samo tri točke zakona, a o tome je bila sedmosatna rasprava u Saboru, čemu to?' zapitala se retorički Zlatar.

Tijekom jednosatne emisije razgovaralo se i o HNK Varaždin, za koji Zlatar smatra da 'proizvodi odlične glazbenike' te zaslužuje status nacionalne kazališne kuće, što nema veze s time da je u Varaždinu HNS, stranka čiji je član, na vlasti. 'Ministarstvo kulture najviše pomaže i surađuje sa Zadrom, u kojem na vlasti nije politička opcija koja je bliska, ali oni imaju odlične institucije i EU-projekte, a naš zadatak jest pratiti ih u tome', rekla je Zlatar. Kada je, pak, riječ o sukobu interesa oko vlasničkog udjela u tvrtki Druga strana d.o.o, koja izdaje dvotjednik za kulturu Zarez, ministrica Andrea Zlatar Violić naglasila je da Povjerenstvo za sukob interesa nije našlo 'nikakav moralni propust' s njene strane te je priznala da je formalno bila u problematičnoj situaciji, za što plaća kaznu 15 tisuća kuna.

Kada je, pak, riječ o medijima, koji su također u nadležnosti Ministarstva kulture, Zlatar je istaknula da 'gledanost ne može biti kriterij za vrednovanje javne televizije' te je izjavila da se još uvijek vrijedno radi na izradi dugoročne medijske strategije. 'Zapeli smo u snimci aktualnog stanja, sada smo pri kraju toga', rekla je Zlatar, osvrnuvši se i na susret premijera Zorana Milanovića i vlasnika EPH Ninoslava Pavića, čija je tvrtka u procesu predstečajne nagodbe: 'To nije bio najsretniji susret i treba biti višestruko oprezan, no sigurna sam da se premijer ne sastaje s ljudima tajno iza zatvorenih vrata.' Premijeru Milanoviću uputila je i kritiku oko Lexa Perkovića za koji je rekla da 'nam nije trebao'.


Pred kraj emisije bilo je i riječi o stanju u HNS-u, u koji se Zlatar učlanila 2005. godine. Ministrica kulture je izjavila da ne očekuje povratak Radimira Čačića na čelo stranke te da su potrebni novi ljudi koji bi naslijedili njega i Vesnu Pusić. Zlatar je svoje gostovanje u 'Nedjeljom u 2' zaključila izjavom da želi biti zapamćena po projektu Kulturni ruksak, koji se ove godine izvodio kao pilot-program sa svrhom približavanja kulture djeci, te je povezao vrtiće, škole i kulturne institucije i umjetnike.

Na kraju je od gledatelja Andrea Zlatar Violić dobila i ocjenu 6,72 (na skali od 1 do 10), što je značajno više od dvojice prethodnih gostiju koji su ocjenjivani, no kako je riječ o Milanu Bandiću i ministru obrta Gordanu Marasu, ne može se reći da je imala veliku konkurenciju.