od 1. do 3. listopada

U četvrtak u Rijeci kreće Porto Etno festival: Nastupa i Božo Vrećo

28.09.2020 u 13:59

Bionic
Reading

Četvrto izdanje Porto Etno festivala, u kojem se spajaju etno glazba i autentična jela različitih nacionalnih kuhinja, održat će se od 1. do 3. listopada u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i trgu ispred Građevinske škole u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u ponedjeljak

Festival se održava u sklopu programskog pravca Kuhinja različitosti projekta Europske prijestolnice kulture. U glazbenom dijelu programa nastupit će jaka imena suvremene etno scene - LADO Electro i Božo Vrećo, najavio je umjetnički voditelj festivala Zoran Majstorović. Hrvatski ansambl narodnih plesova i pjesama Lado predstavit će se na koncertu u dvorani HKD na Sušaku 1. listopada, a Božo Vrećo s autorskim 'novim sevdahom' uz tradicionalne glazbene brojeve 2. listopada.

Na terasi obližnjeg hotela Neboder prvog dana festivala svirat će sastav Če bo bo, če na na, a 2. listopada istarski etno sastav Veja, kazao je Majstorović. Treći dan festivala posvećen je glazbi predstavnika zajednica nacionalnih manjina koje djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, i to na trgu pred Građevinskm školom.

Uz koncerte na terasi hotela Neboder, ili u dvorani hotela u slučaju kiše, posjetitelji će moći kušati hranu različitih nacionalnih kuhinja. U proteklim izdanjima Porto Etna predstavnici nacionalnih manjina su sami spremali hranu i nudili je zainteresiranima, a ove godine će, zbog mjera sprečavanja širenja koronavirusa, jela spremati kuhari hotela Neboder, prema izvornim receptima i detaljnim uputama.

Direktorica Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota istaknula je da je Porto Etno festival nastao na temelju dugogodišnje riječke smotre nacionalnih manjina, koja je u okviru projekta Europske prijestolnice kulture dobila novi oblik i kontekst. Ocijenila je da će ovaj festival biit jedno od važnijih nasljeđa EPK.

Pročelnik Odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da se odmah nakon dobivanja titule EPK pokrenulo dva festiavala, za koja se procijenilo da će imati budućnost i nakon godine EPK, a to su Porto Etno i dječji festival Tobogan. Namjera organizacije Porto Etna je da se pokažu očuvane autentične odlike manjina koje čine grad. Uvjereni smo da će to biti i nadalje dobar kulturno-turistički proizvod, rekao je Šarar.