ARHIV PATRIJARHATA

U Beogradu otvoren Muzej nasilja, donirajte eksponate!

08.02.2013 u 12:17

Bionic
Reading

Regija je postala bogatija za još jedan zanimljiv tematski umjetnički projekt. Nakon zagrebačkog muzeja posvećenog ljubavnim brodolomima koji je postao jedan od najtraženijih hrvatskih kulturnih izvoznih proizvoda, u Beogradu je otvoren Muzej nasilja. Slično kao i zagrebački Muzej prekinutih veza, od posjetitelja traži aktivno sudjelovanje u formiranju postava

Muzej nasilja, 6. veljače otvoren u Beogradu, angažirani je umjetnički postav koji svoje eksponate pronalazi u medicinskim nalazima kao krajnjim posljedicama govora mržnje, stereotipa, predrasuda, diskriminacije i fizičkog nasilja.

Među glavnim izlošcima nalaze se dramatične rendgenske snimke povreda zadobivenih u javnom i privatnom prostoru, kao posljedica gore navedenih društvenih pojava.

Sva su 'ne-djela' više negoli djela popraćena medicinskim nalazima i izvještajima, kao i svjedočanstvima žrtava te opisima slučajeva.

Gej muškarac, 22 godine

'Umjetnički postav Muzeja nasilja predstavlja autentičan javni arhiv koji dokumentira i svjedoči o povezanosti tradicionalnih, patrijarhalnih, konzervativnih, mačističkih i retrogradnih društvenih pojava sa slučajevima nasilja u svakodnevnom životu, te služi kao edukacijski materijal u formi, kako dokaza tako i opomene za sve sadašnje i buduće generacije', stoji u opisu Muzeja.

Kao i poznati domaći nagrađivani Muzej prekinutih veza, beogradski Muzej nasilja prima donacije posjetitelja. Tako sve osobe koje su doživjele nasilje, bez obzira na spol, godište, etnički, vjerski ili seksualni identitet i posjeduju medicinsku dokumentaciju, materijal mogu donirati Muzeju.

Njihova donacija bit će anonimna te će, ističu iz Muzeja, služiti za edukaciju posjetitelja svih generacija o uzrocima i mehanizmima nasilja, kako bi se, u konačnici ono reduciralo.

Projekt Muzej nasilja realizira KulturPark uz podršku USAID-a, preko Instituta za održive zajednice (ISC)
. Prva izložba postava održava se u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, sve do 22. veljače.