GRAD HVAR

U Arsenalu izložba jadranskih koralja

09.08.2011 u 09:38

Bionic
Reading

Grad Hvar i Udruga Crveni koralj u srijedu 10. kolovoza svečano otvaraju vrata najvećoj izložbi u Hvaru ove godine. Izložba, čiji je autor prof. Mihovil Ritonija, otvara se u 21 sat u Arsenalu, impozantnom objektu hvarske graditeljske i kulturne baštine. Na površini od 530 četvornih metara bit će predstavljene četiri neobične teme pod nazivom Morska priča

Autor izložbe će nas uvesti u priču predstavljajući prije svega povijest samog Arsenala, najstarijeg pučkog kazališta u Europi. Drugi dio je Priča o gajeti, povijesnoj dalmatinskoj brodici, a najvažniji dio postava svijet je jadranskih koralja - bit će predstavljene čak 92 vrste na jednom mjestu. Izložbu će pratiti postav autorskog koraljnog nakita dizajnerice Margarete Juzvišen Margo, koja tom jedinstvenom materijalu pristupa na svoj osobni kreativni način stvarajući sintezu modernog i povijesnog hrvatskog nakita.

Hvarska izložba je dobar način promocije hrvatske baštine i povijesti kroz ljepotu mora i koralja, ali i doprinos oživljavanju hvarske turističke ponude kojoj, uz dnevni sadržaj i bogat noćni život, u određenoj mjeri nedostaje kvalitetniji kulturni sadržaj. Na svečanom otvorenju govorit će povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak i prof. Milan Lakuš, uz glazbeni nastup ženske klape Bodulke. Najveću izložbu na Hvaru ove godine za javnost će otvoriti hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić.