PRODUCENT, ROMANOPISAC I GLUMAC

U 84. godini života preminuo glumac Peter Berling

22.11.2017 u 19:36

Bionic
Reading

Njemački filmski producent, romanopisac i glumac Peter Berling, omiljeni suradnik redatelja Wernera Herzoga, poznat po filmovima 'Bande New Yorka' i 'Ime ruže', umro je u Rimu

U Rimu, gradu u kojem se nastanio krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, preminuo je njemački filmski producent, romanopisac i glumac Peter Berling.

  • +2
Peter Berling Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Glumio je u više od 130 filmova, no najviše se pamti po radu s njemačkim sineastima kao što su glumac Klaus Kinski i redatelji Werner Herzog i Rainer Werner Fassbinder. Upravo ga je Herzog birao za uloge u nekoliko svojih ranih filmova, poput 'Aguirre: Gnjev Božji', 'Fitzcarraldo' i 'Zelena kobra'.

Peter Berling rođen je 20. ožujka 1934. godine u zapadnoj Pruskoj, a odrastao je u Berlinu. Osim u njemačkim filmovima, glumio je i u stranim produkcijama, kao što je film Martina Scorcesea 'Bande New Yorka', te ekranizaciji romana Umberta Eca, 'Ime ruže', redatelja Jean-Jacquesa Annauda.

Upravo je srednji vijek postao njegovo nadahnuće za pisanje niza povijesnih romana o Svetom gralu i križarima, a neki od njih, poput 'Djece grala', postali su uspješnice.