RICHTER USUSRET AUKCIJI

'Tržište umjetnina posve je suludo'

05.10.2011 u 13:49

Bionic
Reading

Iako bi njegovo djelo moglo oboriti rekord prodaje na aukciji u Christies'u, svjetski priznati suvremeni umjetnik Gerhard Richter kazao je da uopće ne razumije današnje tržište umjetnina i nazvao ga posve suludim

Slika 'Svijeća' Gerharda Richtera trebala bi doseći između šest i devet milijuna funti na aukciji u Christie'su, što je najveći iznos dosad predviđen za neko djelo suvremenog umjetnika.

No unatoč prognozama nimalo polaskan 79-godišnji Gerhard Richter tržište umjetnina nazvao je suludim.

'Apsurdno je baš kao i bankarska kriza', kazao je njemački umjetnik. Dodao je i da je interes kolekcionara kao i iznosi koje su voljni izdvojiti posve nepredvidljivi te da se tržište posljednjih godina radikalno pokvarilo, prenosi Reuters.

Velika Richterova retrospektiva otvara se 6. listopada u londonskom Tate Modernu.

Izložba se događa usporedno sa sajmom Frieze Art koji redovito okuplja imućne kolekcionare umjetničkih djela, te koji će moći posjetiti i aukcije u kući Christie's.

Richterova slika 'Svijeća' iz 1982, koju nazivaju antologijskim djelom njemačke suvremene umjetnost te uspoređuju 'simbolom jedinstva istoka i zapada Njemačke', najavljeno je kao najznačajnije djelo aukcije.