film o nemogućoj ljubavi

Sarajevo otvara 'Hladni rat' Pawela Pawlikowskog sniman u Splitu

07.06.2018 u 12:36

Bionic
Reading

Dvadeset i četvrto izdanje Sarajevo Film Festivala bit će otvoreno 10. kolovoza filmom 'Hladni rat' oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu, priopćili su iz Festivala. Zanimljivo je da je novi film autora koji je svjetski uspjeh postigao dramom 'Ida' dijelom sniman u Splitu u svibnju 2017. godine, a na njemu je radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Dražena Šivaka i Slavka Sobina, dok je servisni producent bila zagrebačka Kinorama

'Hladni rat' je oduševio i kritiku i publiku u Cannesu, a publici Sarajevo Film Festivala će ga, u okviru programa Open Air, predstaviti redatelj Pawel Pawlikowski. Film će biti simultano prikazan u Ljetnom kinu Raiffeisen i Narodnom pozorištu Sarajevo. Dan nakon otvaranja Sarajevo Film Festivala publika će imati priliku razgovarati s Pawlikowskim u okviru programa 'Kafa sa... '

Pawlikowski po drugi puta dolazi na sarajevski festival, a prvi je put bio predstavljajući 2014. svoj film 'Ida' koji je kasnije nagrađen Osccarom za najbolji strani film.

Hladni rat Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pawel pawlikowski

Film govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog podrijetla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata tijekom 1950-ih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, Hladni rat opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima.  Uloge u filmu su ostvarili: Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza, Jeanne Balibar, Cédric Kahn.

Pawel Pawlikowski rođen je u Varšavi. Poljsku je napustio sa 14 godina. Živio je u u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Italiji, da bi se na kraju skrasio u Velikoj Britaniji 1977. godine. Studirao je književnost i filozofiju u Londonu i Oxfordu. Rad na filmu 'Ida' vratio ga je 2013. godine u Poljsku gdje i danas živi i predaje u filmskoj školi Wajda.