MEĐUNARODNA MANIFESTACIJA

Tradicionalna nagrada 'Andrija Buvina' dodijeljena Kseniji Abramović

16.04.2019 u 22:44

Bionic
Reading

Međunarodna manifestacija, koja okuplja tisuću sudionika, 15. Dani kršćanske kulture zatvoreni su, tijekom deset dana trajanja održano je sedamdesetak raznih programskih sadržaja, izložbi, koncerata, tribina, projekcija filmova, predavanja, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, a tradicionalna nagrada 'Andrija Buvina' dodijeljena je Kseniji Abramović

Utemeljiteljica je to i direktorica Laudato televizije, prve obiteljske televizije s kršćanskim vrijednostima u Hrvatskoj, kojoj je na zatvaranju manifestacije uručena plaketa s detaljem vratnice splitske katedrale, djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića.

Posjetitelji su u Splitu odmah po otvaranju manifestacije imali priliku razgledati izložbeni Salon suvremene kršćanske likovnosti - Ivo Dulčić na kojem je kiparu Kuzmi Kovačiću dodijeljena Velika nagrada Salona. Manifestacija se osim u splitskoj Palači Milesi održavala i u Franjevačkom samostanu fra Ante Antića gdje je bio organiziran intenzivni tečaj ikonopisanja 'Sveti Luka – pisac Kristove blagosti'. Polaznici tečaja su uz stručnu pomoć voditelja samostalno izradili ikonu sv. Luke Evanđelista.

Dio programa, uglavnom filmski, održavao se u Kinoteci Zlatna vrata gdje se mogao pogledati igrani film redatelja Andrewa Hyatta 'Pavao, Kristov apostol', dok je u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa prikazana humorna monodrama 'Kako glumiti normalnog čovjeka'. Izveo ju je hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata Marijo Filipi. 

I dvije katedrale ugostile su Dane kršćanske kulture, ona u Dubrovniku i Šibeniku. U prvoj je nakon otvaranja Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor Pro Musica iz Mostara održao koncert, a u drugoj je održan korizmeni koncert 'Hear my prayer' koji je izveo Cantores Sancti Marci, Oratorijskog zbora crkve sv. Marka.

'Dane kršćanske kulture' organizira nakladnička kuća Verbum, a suorganizatori su Dubrovačka i Šibenska nadbiskupija. Odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva kulture, Splitsko-makarske nadbiskupije, županija i gradova u kojima se manifestacija održava.