o životu izumitelja

'Tesla Anonimus' Filipa Šovagovića premjerno u Gavelli

  • Autor: I.Č./HINA
  • Zadnja izmjena 19.05.2017 09:51
  • Objavljeno 19.05.2017 u 09:51
Tesla Anonimus

Tesla Anonimus

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: GDK Gavella

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella kao posljednju premijeru u sezoni najavljuje predstavu 'Tesla Anonimus' autora teksta i redatelja Filipa Šovagovića u srijedu 24. svibnja, najavljenu kao posvetu manje poznatim događajima vezanim uz život i rad velikog izumitelja Nikole Tesle.

'Polazeći od činjenice da je Teslin doprinos civilizaciji i čovječanstvu istovremeno prepoznat i prilično nepoznat, u predstavi ću pokušati rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad tog nevjerojatnog izumitelja', istaknuo je Šovagović u najavi.

Razmišljajući o posljedicama Teslina rada te o utjecaju njegovih otkrića na svijest ljudi i razvoj društva, Šovagović se pita 'nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim': 'Izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas završili su u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnata  koji pod egidom 'napretka' ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima', kaže Šovagović.

  • +3

Tesla Anonimus u Gavelli

Izvor: GDK Gavella / Autor: Ante Delac

'Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio 'za sebe', ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena', poručio je.

Predstava se igra na Sceni 121, a glume Marko Petrić, Andrej Dojkić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Tara Rosandić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa.

Šovagović i Fadil Abdulov Fafa potpisuju glazbu, scenografkinja je Veronika Radman, autor videa je Ivan Marušić Klif, kostimografkinja Marita Ćopo a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!